TUZLARIJE - HUMANOST

30.12.2014.
Humanitarna akcija
Spasimo vid Draganu Tešiću Teši

Dragan Tešić Teša, široj javnosti poznat kao uspješan glumac amater, komičar i osnivač Draft teatra Tuzla, a njegovim Tuzlacima još i kao novinar, voditelj, planinar, vatreni navijač košarkaša i fudbalera Slobode i prije svega raja i dobar čovjek, već dvije godine vodi bitku u kojoj pokušava spasiti svoj vid.

Tuzlarije


Prije dvije godine na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla Dragan Tešić je operisao ablaciju retine na lijevom oku. Stanje nakon operacije se pogoršavalo, te je u posljednih šest mjeseci dva puta bio podvrgnut laserskim zahvatima na oba oka.

Zahvatima je uspješno zaustavljen proces ruptura retine na desnom oku, a pored naknadnih intervencija na klinikama u Beogradu, te specijalističkih pregleda eminentnih stručnjaka za bolesti oka prof. dr. Vasilije Misita i dr. Ferenc Kuhna, vid na njegovom lijevom oku je sve slabiji, a nije zaustavljeno niti odvajanje retine od rožnjače, što bi moglo prouzrokovati trajni gubitak vida na tom oku.

Obzirom da je na lijevom oku potrebno zamijeniti silikonsko ulje, odstraniti nekoliko membrana na makuli i žutoj mrlji oka, a koje su posljedice ranijih operativnih zahvata, kao jedino rješenje se nameće operativni zahvat na klinici St. Augustinus u Antwerpenu (Belgija) kod dr. Carl Claesa.

Vrhunski stručnjak je već uspješno obavio nekoliko sličnih operacija kod pacijenata iz regije, sa kojima je Dragan Tešić stupio u kontakt, a koji su potvrdili odlične rezultate njegovih operativnih zahvata.

Uspostavljen je i kontakt sa spomenutim doktorom koji je početkom februara 2015. godine predložio pregled i operativni zahvat kojim bi se Tešiću trebao vratiti vid na lijevo oko, stabilizirati rupture i moguće ablacije, te odstraniti membrane koje uzrokuju probleme.
Troškovi operativnog zahvata, boravka u bolnici, te put za pacijenta i pratioca iznose oko 5.000 eura, koje Dragan Tešić u ovom trenutku nije u mogućnosti sam i obezbjediti.

Grupa Tešinih prijatelja i Draft teatar su pokrenuli akciju prikupljanja potrebnih sredstava, bez kojih njegov vid neće moći biti spašen. Ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti da doniraju dio sredstava, koja se mogu uplatiti direktno na račun Dragana Tešića.
Također, u sklopu akcije, 15. januara 2015. godine u Narodnom pozorištu Tuzla, Dragan Tešić će odigrati svoju monodramu „S kim, s čim u Evropu – glavom ili guzicom?“, za koju je više puta nagrađivan, a prihod od prodatih ulaznica bit će usmjeren za njegovo liječenje.

Donacije za liječenje Dragana Tešića, možete uplatiti na njegove račune:
Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar, broj KM računa: 3061153835427491
Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar, broj deviznog računa: 393060462786968833 – SWIFT: HAABBA22

Kontakt osoba za dodatne informacije je Emir Sejranić (061168929).