TUZLARIJE - HUMANOST

25.12.2014.
Tuzlarije za druge: Istrajni na putu humanosti
Grupa Tuzlaka okupljena na forumu Tuzlarija, u saradnji sa brojnim prijateljima u 2014. godini realizirala je niz humanitarnih akcija. Naime, od 2003.godine traju humane aktivnosti usmjerene ka povratničkoj populaciji u Podrinju, ali mnogo lijepih stvari se učini i na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, pogotovo u ovoj godini kada je našu zemlju pogodila elementarna nepogoda.

Usrećiti nepoznatog, udijeliti lijepu riječ onome ko je željan razgovora, podijeliti dobro i zlo sa dragim osobama i malim darom izmamiti osmijeh na dječijem licu neprocjenjivo je blago koje možemo darovati uvijek i bez ograničenja. Tokom 2014.godine forumaši Tuzlarija i naši prijatelji učinili su sve ovo i puno više.

Pomoć za stanovnike Podrinja koji su pogođeni elementarnom nepogodom

Prva ovogodišnja akcija realizovana je u saradnji sa Asocijacijom žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na području Cerske i Konjević Polja, kada smo obišli nekoliko porodica čija su domaćinstva stradala u poplavama i klizištima, a kao i uvijek, posebne poklone pripremili smo za našu malu raju.



Doček učesnika Marša mira – puta smrti Srebrenica 2014.

Forumaši i prijatelji Tuzlarija, kao i naša vrijedna ekipa, čine sve da učesnici Marša mira u Srebrenici budu adekvatno medijski popraćeni i da imaju barem jedan obrok na svom plemenitom cilju.

Pogledajte kako smo ih dočekali.



Darežljivost u Ramazanu

Jedan od najupečatljivijih primjera međusobne milosti u Ramazanu, mjesecu Božije milosti i praštanja, ali i mjesecu u kojem ljudi jedni prema drugima pokazuju razne oblike humanosti, ogleda se kroz sadaku. Znaju to i prijatelji Tuzlarija iz cijelog svijeta, koji su i ove godine novčane iznose uputili povratnicima šire regije Podrinja.

Forumaši obradovali stanovnike Cerske

Humana misija Tuzlarija nastavila se i dalje: spajamo one koji pomoć trebaju sa onima koji istu žele uputiti na pravu adresu. Tako smo po drugi put tokom mjeseca Ramazana ove godine posjetili Podrinjce, u zaseoku Muškići, Mjesna zajednica Cerska.

Paketići za malu raju u Pobuđu

S obzirom da smo posebno osjetljivi na dječiji osmijeh, nismo mogli a da za malu raju Pobuđa ne obezbijedimo slatke paketiće i tako predbajramske dane učinimo još dražima.

Osnovcima u Liplju uručeni bajramski paketići i školski pribor

Osam godina traje naše prijateljstvo sa učenicima iz sela Liplje (opština Zvornik) i tokom tog perioda upoznali smo i njihovu sreću zbog dobijenih petica, ali i muke kroz koje prolaze. Našim skromnim akcijama nastojimo da im pomognemo, ali isto tako i da se družimo jer je duh prijateljstva i povezanosti već davno izgrađen. Pored neizbježnih slatkiša koje djeca najviše vole, naše pakete smo obogatili i školskim priborom, potom edukativnim brošurama o bosanskom jeziku, zatim zastavama i tako dalje.

I bilo je toga još. Posjetili smo i podrinjska sela Lolići, Pervani, Budak, dali doprinose u organizovanju zajedničkih iftara u povratničkim džematima...U Tuzli smo uručili nekoliko paketa porodicama čije su kuće stradale u klizištima, a inicirali smo i akciju da se pomogne porodici Dahalić iz Gornjih Čaklovića. Svakodnevnim medijskim izvještavanjem sa terena doprinijeli smo da se sazna za porodice čije su kuće uništene u klizištima i u više navrata usmjeravali smo pomoć tamo gdje je to bilo najpotrebnije. Na kraju, ostaje da se zahvalimo svima koji podržavaju ove naše humanitarne aktivnosti.

U nastavku pogledajte dio fotografija koje zabilježimo na terenu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije