TUZLARIJE - HUMANOST

05.02.2015.
Tuzlarije u posjeti porodici Dahalić
Novi krov nad glavom nada u bolje sutra
O porodici Dahalić iz Gornjih Čaklovića smo pisali još krajem juna prošle godine, kada smo na našem portalu pokrenuli akciju za pomoć. Naime, usred majske katastrofe pokrenulo se klizište u blizini trošne kuće Dahalića, a ostali su i bez oca, hranioca porodice. Remzija Dahalić je tada bila u petom mjesecu trudnoće, tako da danas ova porodica broji ukupno osam članova.

U međuvremenu, počela je da pristiže pomoć za ovu porodicu sa svih strana. U akciju se uključilo još nekoliko medijskih kuća, portala, televizija, humanih ljudi iz BiH ali i dijaspore. Kupljen je plac u istom naselju te je izgrađena nova kuća u koju su se Dahalići uselili uoči Nove godine.

Pogledajte video prilog koji smo snimili u novoj kući ove porodice.



Dahalići ne kriju oduševljenje i zahvalnost dobrim ljudima koji su im pomogli. Puno toga se promjenilo na bolje. Sin Huso koji je bio prekinuo školovanje radi nedostatka finansijskih sredstava, nastavio je sa školom i dijeli ga još nekolio ispita do završetka Srednje ekonomske škole u Tuzli. Najstariji sin Almir se oženio, a majka Remzija kaže da je zadovoljna sa snahom.

- Drago mi je za kuću i zahvalna sam svim dobrim ljudima. Uvijek sam imala želju samo da imam nove zidove, ništa drugo me nije interesovalo. A sada imam kompletnu novu kuću, ma ta se sreća ne može ni opisati. Ali, opet kažem, da mi je muž živ ne bi bilo veće radosti za nas sve, nije sreća potpuna - kazala je majka Remzija.

Komšije i prijatelji za Dahaliće imaju samo riječi hvale. Kažu da su to djeca za primjer, dobri učenici koji poštuju i slušaju komšiluk, a i majka Remzija je zadovoljna. "Dobro uče i sretna sam sa njima. Najbitnije je da su oni meni zdravi, a svega ostalog će biti".

U novom domu brige ove porodice su manje. Napokon imaju lijepo uređen prostor i dovoljno mjesta za sve članove porodice. Ostaje još nada da će Remzijini stariji sinovi pronaći zaposlenje, dok bi u budućnosti trebalo povesti brigu i o trojici mlađih sinova koji se još školuju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.