TUZLARIJE - HUMANOST

10.09.2015.
Okončana akcija „Žena-ženi“
Tuzlaci prikupili 3.000 paketa za izbjeglice iz Sirije
Humanitarna akcija za pomoć ženama Sirije, koju je organizovao Edukacijski centar „Nahla“ iz Tuzle, uspješno je okončana. U proteklih sedam dana prikupljeno je 3.000 paketa koji će danas biti distribuirani u Beograd i na licu mjesta uručeni izbjeglicama iz Sirije.

Tuzlarije


Fokus akcije "Žena-ženi" bio je na prikupljanju skromnih paketa za ženu sa osnovnim higijenskim potrebštinama.

- Mi smo nevladina organizacija i u svojim programima nemamo humanitarnih projekata. Prvenstveno se bavimo edukacijom i osposobljavanjem žena. Međutim, u iznimnim situacijama, kakva je ova sa teškim položajem sirijskih izbjeglica, i duboko dirnuti sa tragedijom tih ljudi, odlučili smo se da pokrenemo akciju „Žena ženi“ s ciljem da pomognemo izbjeglicama, koje su, tražeći utočište, najčešće prisljene da spavaju po parkovima i ulicama – kazala je za Tuzlarije Lutvija Alibašić, direktorica EC „Nahla“.

Tuzlarije


Na ovaj način želimo također da im pokažemo da nisu zaboravljeni i da im dobrih ljudi koji će im priteći u pomoć, dodala je Alibašić.

- Akcija je trajala sedam dana i zaista smo pozitivno iznenađeni da građani Tuzle imaju toliko sluha i osjećaja za ovakve situacije. Vjerovatno, razlog za to je što smo i mi ne tako davno prolazili kroz slične patnje - kaže Alibašić.

Akcija se realizuje u saradnji sa Udruženjem "Pomozi" čiji su volonteri danas krenuli u Beograd, a njihov dolazak se očekuje u večernjim satima.

Prema riječima direktorice Alibašić, akciji se odazvao veliki broj građana Tuzle, znatan broj odgojno-obrazovnih ustanova, firmi, nevladinih organizacija i drugih formalnih i neformalnih grupa iz cijelog Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.