TUZLARIJE - HUMANOST

28.11.2007.
Pismo čitaoca Alojza Knezovića
Humanitarna akcija za još tri slučaja


U današnjem pismu gopodin Alojz Knezović nam piše:

Dragi Tuzlaci - Tuzlarijanci

Nakupilo se.
Sad već imamo tri slučaja, bude li toga više neću moći sam sve završiti, morat ću pozvati i druge, koji žive u Tuzli, u pomoć.

Uz Fadila imamo djecu u porodici Ivković, a od danas i beskućnika Husrefa Adinalića rođenog, vjerovatno, u Janji. Za njega mi je javio Tuzlak Božo Jovanović. Našao sam Husrefa i s njim razgovarao. I on je duševno poremećen, nešto blaže nego Fadil, srećom nije slijep kao Fadil, ali spava na ulici, iza zgrade u kojoj je Mjesna zajednica Brčanska Malta, odnosno kod garaža uz rijeku Solinu.

Da idemo sa izvještajem, redom.

1. Raspitao sam se na Očnoj klinici u Tuzli, operacija za Fadila košta 1380 KM, zajedno sa bo danom i implatiranim lećama.
Očekujem, najavio sam se, kontakt sa Dr. Čičkušićem, medicinskim direktorom UKC Tuzla, on je ovlašćen da odobri da se operacija izvrši bez naknade, nadam se da ću uspjeti. Trebat će još Fadila dovesti na kliniku i vratiti u Duje, nadam se da ću to razriješiti svojim snagama. Fadil će progledati, na ovaj ili onaj način. Vi, Tuzlarijanci mi dajete podršku i snage da to završimo.

2. Bio sam kod porodice Ivković, jedva sam ih našao. Vidio sam neljudske uslove u kojima žive, ali i tok izgradnje kuće za njih.
Dogovorili smo se šta im je najpotrebnije, s tim da ne dajemo gotov novac, da im mi to svojim dobrovoljnim prilozima uplatimo a da davaoci priloga dobiju račune. Bio sam i kod pedagoginje Senade Pepeljar u OŠ "Simin Han" i tamo razgovarao sa djecom. Dječica lijepa kao lutke.
Prije nego s ovom akcijom počnemo molim bar troje dobronamjernih Tuzlaka - Tuzlarijanaca koji žive u Tuzli da mi se jave kako bi se svo raspolaganje novcem vršilo pod kontrolom, ja to drugačije ne želim raditi. Doprinos u radu to troje je važan koliko i doprinos u novcu i poklonima.


Bogoljub i Bojana pored kuće koja se gradi


Na Tuzlake apelujem, ako neko ima neki stari ormar, još za upotrebu, jer Ivkovići nemaju gdje ostaviti ono sirotinjskih krpica koje imaju, to mi se požalila curica, Bojana.
Djeci trebaju zimske čizmice, idu u patikama, u obući u kojoj su im mokre noge, po lošem putu oko 2 km do škole. Dječaku trebaju pantalone.
Djevojčici trebaju udžbenici, čekam podatke od nastavnika koji udžbenici, kojih autora. Treba im brašna i kvasca, otac sam mijesi i peče hljeb, ili da im uplatimo u najbližoj prodavnici unaprijed hljeb i mlijeko, tako da se ne može zloupotrebiti pomoć, da je otac propije. Istina, curica tvrdi da otac sad manje pije, a na moje pitanje je to i sam tvrdio, izjašnjavajući se da ne bi imao hrane za djecu, a da je pio kad je imao više. Svejedno, mi ga nećemo dovoditi u iskušenje, davati mu novac, platićemo šta mu je potrebno.

Treba im i ogrjev, drva za potpalu i ugalj. Voljeli bi da im nabavimo 4-5 vrećica kupusa da ukisele. Nešto od makar konzervisanog povrća, djeca rado jedu kisele krastavce. Dobro bi im došao i grah, grašak, krompira, nemaju skoro ništa.

Neke aktivnosti pomoći, veoma važno, izgradnja nove kuće, vodi Pravoslavna crkva u Tuzli. Očekujem viđenje sa sveštenikom Nikom Tošićem, danas je bio na putu.

3. Za Husrefa počinjem akciju sa Centrom za socijalni rad u Tuzli, da vidim šta oni rade u vezi s tim.
Izgleda da će morati sve kao sa Fadilom.
O svemu ću vas izvještavati. Za kontakte možete koristiti moj E-mail: [email protected] ili telefon 061 151 390.

Hvala vam na svakoj podršci da Tuzli očuvamo čist obraz, da pomognemo nevoljnicima bilo kako da se zovu ili bilo odakle da su došli, Tuzla ima veliko srce. Tuzlarijanci najveće.

Vaš Alojz, koji u Tuzli nije rođen, ali je u Tuzli preporođen.

Alojz Knezović

Vezani tekstovi:

Beskućnik iz Skojevske

Akcija prikupljanja pomoći za Ivkoviće

Priredio(la): S.M.