TUZLARIJE - HUMANOST

01.06.2008.
Forumaši Tuzlarija ponovo u humanoj akciji
Uručena pomoć povratnicima u Podrinje


Tokom vikenda realizirana je još jedna akcija pomoći povratnicima u Podrinje. Tuzlanski entuzijasti ovoga puta obradovali su nekoliko povratničkih porodica u selima Voljavica u blizini Bratunca, Konjević Polju, Potočarima, kao i u Srebrenici. Uručena su odjevni predmeti, za mališane slatkiši i igračke i skromna pomoć u novcu.

Akcije pomoći realizira nekoliko Tuzlaka okupljenih na forumu „Tuzlarija“ koji uz pomoć svojih prijatelja prikupe pomoć. Ovu priliku oni koriste da se zahvale i foto studiju „Muđi“ (Tržni centar Brčanska Malta) koji im je u nekoliko navrata donirao izradu slika koje uručuju djeci Podrinja. Evo kratkog izvještaja učesnika u akciji.



Selo Voljavica se nalazi 5km od Bratunca i jedno od pozitivnih primjera povratka u Podrinje. U selu živi oko 200 povratničkih porodica. Osnovnu školu „Voljavica“ pohađa 11 učenika od 1-4 razreda dok učenici od 5-8 razreda nastavu pohađaju u osnovnoj školi u Bratuncu. Bezbjednosnih problema u selu nema ali su uslovi za život kao i u drugim krajevima BiH teški. Nedostaje radnih mjesta tako da se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom.
Iskoristili smo priliku i da upitamo mališane iz ovog sela šta najviše žele pa ćemo uskoro organizirati još jednu akciju kako bi im ispunili želje. Djeca se najviše obraduju loptama, slatkišima a jedan od mališana je poželio i dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.



Selo je bogatije i za tri male bebe a među njima i najmlađi Elvir čiju smo porodicu obradovali odjećom i obućom za bebu.


U Srebrenici je jučer boravilo i oko 400 studenata i članova bošnjačkih asocijacija iz Hrvatske. Studenti su obišli Srebrenicu kao i Memorijalni centar gdje su sahranjene žrtve genocida. Šef tuzlanskog ekspertnog tima za traženje nestalih Murat Hurtić studentima je održao historijski čas. Studenti su na prostoru musale klanjali podne namaz i proučili hatmu svim žrtvama.



Pokrovitelj ove posjete je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. Ovom posjetom i zvanično je otpočelo obilježavanje 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Do sada je u Memorijalnom centru ukopano oko 3.000 žrtava genocida i srpsko-crnogorske agresije na BiH.

A.T.