TUZLARIJE - HUMANOST

25.08.2008.
Humanost na djelu
Tuzlaci uručili pomoć povratnicima u Podrinje


Tokom vikenda Tuzlaci koji povremeno realiziraju akcije pomoći za povratnike u Podrinje uspješno su završili još jednu akciju. Ovoga puta posjetili su sela Muškići, Maćesi i Cersku (opštine Milići i Vlasenica).

Pošto se bliži nova školska godina za 11 djece u selu Muškići obezbjeđeni su školski ruksaci sa kompletnim priborom. Pored toga djeci su uručeni i odjevni predmeti, igračke, slatkiši i još mnogo toga.



Za starije mještane pripremljena je hedija (kafa, šećer, cigare) kao i odjevni predmeti.

Selo Muškići je udaljeno četiri kilometra od Cerske i put do sela je makadamski. Kao i u ostalim dijelovima BiH život mještana je težak, nezaposleni su skoro svi, a preživljavaju zahvaljujući stočarstvu i poljoprivredi. Dodatni problem ovog sela je i nestanak vode. Već 15 dana mještani nemaju vodu radi kvara na bazenu za snabdjevanje pitkom vodom. Opravka ovog kvara košta oko 1.000KM. Djeca pješače četiri kilometra do osnovne škole koja se nalazi u Cerskoj.

U selu živi i četvoročlana porodica Muhameda Muškića. Prije tri godine Muhamed je nesretnim slučajem ostao bez noge. Teški je invalid, često ima bolove, a uz sve to školuje dvoje djece čija je majka takođe nezaposlena. Porodica nema nikakvih primanja. Muhamedovoj djeci uručeni su školski ruksaci a napravljen je i namjenski paket sa prehrambenim artiklima.



"Moj život svodi se na kuću i što izađem malo ispred vrata. U ovom trenutku najviše bih volio da imam invalidska kolica", riječi su Muhameda Muškića.

Nakon sela Muškići Tuzlaci su posjetili i nekoliko povratničkih porodica u Cerskoj i selu Maćesi gdje su uručili ostale ruksake i pomoć koju su donjeli.

Akciju pomoći podržali su forumaši Tuzlarija, mnogobrojni građani, UG „Vive žene“ Tuzla i Mensur Alić (Menprom Gornja Tuzla).

U nastavku pogledajte i ostale slike sklopljene u video fajl:



A.M - S.M.

Priredio(la): V.K.