TUZLARIJE - HUMANOST

13.11.2008.
Uručena pomoć porodici Delibegović


Neformalna grupa građana iz Tuzle danas je realizirala još jednu akciju pomoći za socijalno ugrožene stanovnike našeg grada. Ovaj put posjetili su porodicu Mirze i Ane Delibegović te im uručili nekoliko prehrambenih paketa.

Mirza sa suprugom Anom i dvogodišnjim sinom Robertom živi u jednoj prostoriji od 12-15m2 na XVII spratu solitera u Rudarskoj ulici br.73. Prostoriju je dobio na korištenje od stanara solitera i za istu svaka tri mjeseca prikuplja „tonu“ papira radi dokazivanja opštinskoj Službi za stambene poslove da nema nigdje ništa i da niko u njegovoj porodici nije zaposlen.



Osim toga, Mirza ima dijabetes i svakih šest sati prima inzulin uz kojeg bi trebao da pije i tablete koje koštaju 48 KM za koje nema sredstava da ih nabavi. Supruga Ana takođe je bolesna, ima problema sa kičmom i kreće se uz pomoć pomagala. Dijagnoza supruge Ane je diskus hernija a ugrađeni su joj na 1, 2, 3 pršljenu implatanti. Mali Robert je takođe bolestan (astma).

Mirza je osiguran preko biroa dok je za Anu i malog Roberta tek nedavno uplaćena premija da bi dobili markicu i da bi se mogli liječiti. Organizacija „Amica“ pomogla je da supruga i sin dobiju osiguranje.
Mirza se tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa šesnaest godina prijavio u Armiju BiH.

Jedino mjesečno primanje koje dolazi u kuću je 130 KM koje Mirza dobija kao invalid. Svjedoci smo i nedavno sramnog ukidanja dječijeg dodatka od 33 KM koje Mirza inače već duži period nije ni primao.

Znamo da u Tuzli ima mnogo sličnih primjera od kojih ne smijemo okretati glavu. Najbolje rješenje za ovu porodicu bio bi siguran krov nad glavom i redovan izvor sredstava za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.



Ne možemo a da posebno ne spomenemo malog Roberta koji je jako poslušan, umiljat i druželjubiv. Na pitanja šta bi Robert želio tata odgovara da je on zaljubljenik u muziku i da mu je velika želja da ima malu harmoniku. Takođe navodi da ne propušta niti jednu epizodu serije „Lud, zbunjen normalan“. Na kraju su članovi ekipe koja je uspješno realzirala još jednu akciju od Roberta dobili puse i poziv da ponovo dođu u goste.

Današnju akciju, pored građana pomogla je i pekara „Vrapče“ iz Tuzle.

Svi zainteresovani građani ovoj porodici mogu pomoći i uplatama na sljedeći žiro račun:



A.M