TUZLARIJE - HUMANOST

07.11.2008.
Težak život samohrane majke petero djece Mirzete Kurahović



Mirzeta Kurahović
39-godišnja Tuzlanka Mirzeta Kurahović majka je petero maloljetne djece. Mirzeta se već godinu dana brine za golu egzistenciju svoje četvero djece. Žive u učionici napuštenog odjeljenja OŠ "Tušanj" u Rasovcu od pomoći humanih ljudi koji suosjećaju sa njenom životnom nedaćom.

„Moja djeca i ja zavisimo od drugog naroda. Što nam donesu to jedemo, ali ne znam dokle ćemo imati“ priča nam kroz suze Mirzeta čija porodica nema riješeno stambeno pitanje. Selili su se od stana do stana dok su imali novca za plaćanje kirije.

Kupaju se u hodniku
Jedno vrijeme su stanovali i u vagonu. Bilo je noći kada je sa svojih četvero maloljetne djece spavala po haustorima i pod otvorenim nebom. S obzirom da ni trenutni smještaj u područnom odjeljenju OŠ "Tušanj" u kojem žive od prije mjesec dana nije rješenje, posebno ako znamo da zima kuca na vrata, ne zna se sudbina ove porodice.

„Ne znam kako prezimiti. Dobila sam devet tona uglja od jednog čovjeka iz Banovića, pomogli su mi i iz Udruženja "Zemlja djece", hvala svima puno“ kaže Mirzeta.

Pomenuto udruženje im je obezbijedilo donaciju higijenskih i prehrambenih artikala Asocijacije Margina, zatim namještaj Malagić, pet tona uglja rudnik Kreka, školski pribor sa torbama, a Općina Tuzla im je donirala 1000 KM“.


Trenutni smještaj
Mirzeta je u procesu razvoda, a prije nekoliko dana ostala je bez posla za koji je bila plaćena 10 KM dnevno. Kaže da bi radila bilo šta za bilo koji iznos.

„Da mi je samo da svojoj djeci priuštim šta da mi ne ostanu gladna i žedna“ kaže Mirzeta sjećajući se mnogih dana kada je bila gladna i kada je zaspala bez večere.

.

Jedno od djece piše zadaću


Dvije kćerke i dva sina od po 14, 12, 11 i 10 godina do škole moraju pješačiti oko sat vremena. No, uprkos veoma teškoj situaciji, postižu dobre rezultate u školi i ne prave probleme svojim nasatvnicima. Mirzeta kaže da je pomoć tražila od institucija koje bi trebale rješavati probleme socijalne prirode, no na njene vapaje svi su ostali gluhi


Najstarija Mirzetina kćerka, 17- godišnja A.K. prije sedam mjeseci se udala zbog, za nju nepodnošljive situacije. Prema Mirzetinim riječima tokom 20 godina koliko je trajao brak sa N.K., ona i djeca su bili izloženi kontinuiranim nasilju što je najvjerovatniji razlog zbog kojeg se 17-godišnjakinja udala, te time prekinula srednjoškolsko obrazovanje.


Ukoliko želite pomoći, Mirzeta koja strahuje od onoga što ih čeka ukoliko ne bude pomoći humanih ljudi, sa svojom djecom čeka na vašu pomoć u područnom odjeljenju OŠ "Tušanj", na kraju puta naselja Rasovac u Tuzli.

E.J.

Priredio(la): S.M.