TUZLARIJE - HUMANOST

04.02.2009.
Tuzlanski Merhamet na usluzi nemoćnima
Mumin Huremović: ˝Bez Merhametove pomoći moj život bi bio nezamisliv˝


Uz pripremu obroka zd oko 3580 korisnika Narodne kuhinje Imaret u Tuzli, Tuzlanski Merhamet ima i projekat kućne dostave hrane starim i iznemoglim osobama. Posjetili smo jednog korisnika ove usluge.



U skromnom stanu u tuzlanskoj Ulici Armije RBiH živi pedesetpetogodišnjak Mumin Huremović teški invalid od rođenja, majka Alija, koja je bila potpuno slijepa i gluha, umrla mu je prije dvije godine .

Svoj ovodunjalučki život su živjeli od 168 KM penzije. Prema riječima ovog teškog invalida bilo bi puno teže bez Merhametovog ručka. Mumin je skoro potpuno nepokretan i kako kaže, nije u stanju bilo šta uraditi ili pripremiti.

Pitali smo ga kako je došao do Merhametove usluge.

- Prije dvije i pol godine telefonski sam se obratio direktoru Merhameta Adil ef. Pezeroviću gdje sam ga pozvao da dođe i upozna stanje moje nemoćne majke i mene. Adil ef je drugi dan došao i kada je zatekao u stanu nas dvoje invalida odmah nam je obećao kućnu dostavu hrane iz Imareta, tako da to traje evo preko dvije i pol godine, objasnio je Mumin.

- Bez Merhameta ne znam šta bi bilo, svakog dana mi donose skuhano i toplo jelo koje mi je dovoljno za cio dan, kaže Mumin i dodaje da mu je neophodna pomoć i u spremanju stana.

- Moji problemi su olakšani uz pomoć Merhameta na čelu sa Adil ef Pezerovićem i njegovim saradnicima, i puno sam im na tome zahvalan, bile su riječi Mumina Huremovića, jednog od korisnika Narodne kuhinje Imaret u Tuzli.

Hrustan Noćić