TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

16.11.2007.
Stare slike pričaju
Tuzlanski lero


Slika koju vidite nastala je šezdesetih, možda sedamdesetih godina prošlog vijeka. Naš čitatelj Danko, bio je tada član foto sekcije u osnovnoj školi, te preko puta SDK-a slikao ovog čovjeka. Slikao je nekim starim ruskim aparatom, kakvi su se tada uglavnom koristili. Bili su glomazni u kožnom omotu. Govorilo se da to što Rus napravi dobro, ne može bolje, samo mu estetika nije baš jača strana. Osim aparata nosio je svijet i ruske ručne satove, neki i šubare na glavi, a puno je onih koji su učili i ruski jezik, zbog tada nam prijateljske SSSR.

Da ja ne bih ulazila u političke vode, koje su tamne i previše nemirne, vraćam se čovjeku sa slike. Autor fotografije sjeća se da je puno galamio i pjevao, uvijek je imao kapu na glavi i bio pijan, on ga je nazvao «Tuzlanski lero» tako i piše na fotografiji. Ako nam se ne javi niko mrvicu stariji nećemo nikada ni saznati ko je ovaj čovjek.Kad smo kod godina, da odgovorim i pripadniku mlađe generacije koji je imao primjedbu na izbor slika, te sugerisao da malo i oni koga prepoznaju.
Šta ćemo, godine su relativne, a izbor fotografije bez posebnog pravila. U zadnje vrijeme su nam čitaoci slali fotografije, već ih imamo dosta za nekoliko narednih priloga. Redovno pozivam sve da nam se pridruže u kreiranju ove rubrike, tako da i mlađi mogu slati i svoje školske fotografije i sve što misle da je i drugima zanimljivo, samo vodite računa da je ovo ipak kutak za stare fotografije, pa neka bude stara bar desetak godina.

Komentari uključeni, tri, četiri, ... sad, nagradno pitanje glasi «Ko je osoba sa slike?»

S.M.