TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

04.01.2008.
Stare slike pričaju
Vrijeme kad parkiranje nije bilo problem


Ne znamo kada je tačno snimljena ova fotografija, sudeći prema automobilima možda početkom osamdesetih. Ne treba se puno zagledati u fotografiju pa da se primijeti da je na južnoj saobraćajnici samo jedan automobil koji se kreće, a parkinzi su poluprazni.Odavno su prošla vremena kada se moglo parkirati gdje se poželi. Automobila je u Tuzli sve više, kao i onih koji bez automobila ne mogu ni do tridesetak metara udaljenih destinacija.

Saobraćaj u Tuzli je više nego haotičan, stresan i za vozače i pješake. Saobraćajne gužve dovode do nervoze te su nam i saobraćajne nesreće sve češće. U pokušaju da se šta riješi u ovoj godini se planira osnivanje javnog preduzeća «Parkinzi», kupovina parking automata i izgradnja etažnih parkinga, jednog na mjestu preko puta nekadašnje «Lesnine», a drugog na popularno nazvanoj «Kajmak stanici».

Malo je gradova sa tako maštovitim nazivom za stanicu prigradskog saobraćaja. Ko i kada je proglasi «Kajmak stanicom», možda niko i ne zna, ali se sada gotovo i zvanično koristi taj naziv. Uglavnom, oni koji donose odluke u našem gradu, rekoše da će je izmjestiti i vjerovatno locirati na dva mjesta van grada, a onda se počinje sa gradnjom etažnog parking prostora čiji projekat je pri kraju.

Ako želite nešto napisati na ovu šarenu temu, znate šta o Kajmak stanici, ili nekadašnjim parkinzima, komentari su uključeni.

S.M.