TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

18.01.2008.
Stare slike pričaju
Počela je kao Prva osnovna škola, pamtimo je kao Aero klub, a između?


Oronulu zgradu, čija je fasada sakrivena ogromnim reklamama, svi zovemo zgradom Aero kluba. Pamtili smo je i po avionu koji se kao eksponat godinama nalazio u njenom dvorištu, a prije izgradnje Panonike bila je najčešće poplavljena zgrada u Tuzli. Manje je poznato da je ova zgrada svoj život počela kao Prva osnovna škola u Donjoj Tuzli. Nije ni čudo da se manje zna, to se desilo davne 1883. godine.U knjizi Osnovno školstvo u Tuzli pronašli smo puno zanimljivih podataka, pa tako piše da je te 1883. godine tuzlanska gradska opština uložila je 12.999 forinti za gradnju nove zgrade osnovne škole, za koju se navodi da je «vrlo lijepa građevina»

U prizemlju zgrade nalazile su se dvije učionice i soba za muslimansku vjersku nastavu, u samom prizemlju je bila i pisarnica. Na spratu su bile još dvije učionice, prostorija za školska učila, kao i još jedna pisarnica. Pored škole na ulazu bila su dva cvjetnjaka, a iza škole bašta za gajenje povrća i školski vrt.

Ovo je samo dio izvještaja koji su se tada vrlo iscrpno pisali, pa su tako navedeni i opisi svakog učitelja, njegov odnos prema učenicima i ocjena njegovog znanja, a inspektori su pregledali i cvjetnjak i voćnjak. Može se vidjeti i koliko se obraćala pažnja na vjeroispovjest učenika i vjeronauku. Zapisano je i kolika su primanja imali učitelji, kao i sam budžet škole. Polovinu zgrade je zauzimala Trgovačka škola.

Kad je prestala školska funkcija ove zgrade, čemu je služila dok nije potpuno oronula, mi ne znamo ali se nadamo da neko od vas zna.

S.M.