TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

08.02.2008.
Stare slike pričaju
Fudbal prije tridesetak godina


Prije tridesetak godina, fudbal je bio najpopularniji sport u Tuzli. Bilo je i košarkaša, boksera, atletičara, gimnastičara, tenisera i drugih, ali fudbal je bio najmasovniji. Igralo se amaterski na improvizovanim stadionima, manjim livadama, golovi su se pravili od čega stignu, i od vreća za krompir, a kad su igrači motivisani dovoljna su bila i dva kamena.

Nije bilo ni kvalitetnih lopti kao danas, prava fudbalka je bila rezervisana samo za stadion Tušanj na čije su tribine dolazili vatreni navijači da bodre miljenike. Bilo da sjede ili stoje, na stadionu je vladala posebna atmosfera, pravog sportskog navijanja.

Slobodine fudbaleri su posebno vjerni navijači pratili po raznim stadionima pa smo tako dobili mail od čitatelja S.J. koji kaže da je pratio baš svaku Slobodinu utakmicu. Da li se njemu čini ili je stvarno tako, ali on kaže da su prošla vremena onog žara na terenu kada se ginulo za svaku loptu a navijači pratili svaki pokret fudbalera.

Na fotografijama koje smo pripremili vide se fudbaleri Slobode na treningu na na pomoćnom terenu, a na drugoj se vidi koje je zanimanje vladalo za utakmicu koja se igrala 1975. kada su u Tuzli gostovali fudbaleri Partizana.Tu su i sportski novinari i reporteri koju su iz neposredne blizine pratili utakmicu. Nije im bilo lako, radilo se na drugačiji način ali je sigurno bilo zanimljivije nego danas kad se utakmica može prenositi i mobitelom.


Tehnička ekipa Radio Tuzle sa kolegom iz Beograda


Mi toliko a sad pišite vi.

S.M.