TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

21.03.2008.
Stare slike pričaju
140 godina od otvaranja prve apoteke


Ove godine će se napuniti punih 140 godina od otvaranja prve apoteke u Tuzli. Trenutno ih u Tuzli ima veliki broj, a o prvoj apoteci Tuzlanskom vremeplovu, Dragiša Trifković je pisao ovako:


Gavro Peciković
"Prva apoteka u Tuzli nalazila se između nekadašnje zgrade «Vodovoda» i takođe nekadašnje specijalne Osnovne škole «Kosta Popov». Krajem sedme decenije devetnaestog vijeka u Tuzli su se nalazila dva ljekara, Grka iz Carigrada, Pantelaki i Manojlaki. Pantelaki je bio vojni ljekar bataljona turske vojske stacioniranog u Tuzli. Otvorio je prvu apoteku 1868. godine. Poslije njegove smrti, 1879. godine, apoteku preuzima Dalmatinac grčkog porijeka, Siminjiati, a 1888. godine apotekar Gavrilo Peciković, inače Novosađanin. Peciković ubrzo ovara novu apoteku evropskog tipa u svojoj novogradnji do stare zgrade Ivensticione banke, na mjestu nekadašnje prodavnice namještaja «Lesnina».

Peciković je bio gradski vijećnik Tuzle, jedan od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Tuzli, dobrotvor mnogih drugih društava i akcija sve do smrti 1912. godine."

Gledajući fotografiju stekne se utisak kao da su zgrade manje više iste kao i danas, a najveće promjene su na ljudima i ulicama. Kao da su prošla vremena kada su u Tuzlu raznim poslovima dolazili, a onda i ostajali stranci, sada odlaze Tuzlaci u potrazi za ako ne boljim, onda sigurnijim životom.


Zgrada u kojoj se nalazila apoteka i na spratu stan Pecikovića


S.M.