TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

11.04.2008.
Stare slike pričaju
Stećci


Najpoznatije srednjevjekovno nasljeđe na području naše zemlje su svakako stećci. Nadgrobni spomenici, kameni dokaz daleke prošlosti i postojanja predaka današnjih stanovnika BiH. Baš kako je negdje napisano, stećci su čuvari tajne ali i ključevi za njeno otkrivanje, za dešifrovanje i onog davnog i ovog današnjeg bosanskog čovjeka. Gotovo svaka riječ koja se piše u vezi stećaka se može staviti na vagu, razmišljati o njoj, biti nesiguran u njenu ispravnost.

Bosnom je puno vojski protutnjalo, osvajača, ko zna ko su čiji preci? Prastari nadgrobni spomenici, kameni ukrašeni blokovi su ono što je sigurno. Ostalo ih je kažu oko 60 000 širom zemlje. Za njih se vežu pojmovi i dobrih Bošnjana i Bogumila. Imali su svoju vjeru, više su cijenili duhovne nego materijalne stvari. Stećke karekterišu tekstovi ispisani bosančicom i slike, uglavnom su to lijepi motivi, cvijeće, ljudi sa raširenim prstima, bez nasilja. Slike bi trebale govoriti o životu i naravi naših predaka. Veličina stećaka takođe nije slučajna, veliki su bili za ljude koji su doživjeli duboku starost, srednji za one koji su umirali mladi, a najmanji su bili za umrlu djecu.

Iako su dio naše davne prošlosti o njima mnogi ne znaju puno. Zato smo izabrali stećke kao večerašnju temu za one koji znaju više. Drugi razlog je što se planira prenošenje nekih stećaka u novi park koji se gradi na mjestu gdje je bila stara gimnazija, a takođe i na Kicelj koji bi sa arheološkim nalazištem koje je pronađeno, i stećcima trebao biti jedno zanimljivo mjesto.

S.M.