TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

23.05.2008.
Stare slike pričaju
RSD ˝Sloboda˝


Na slici(iz porodičnog albuma čitateljke Ž.H.) su fudbaleri Slobode iz po nekima zlatnog doba ovog kluba.


Na samom grbu kluba kao godina osnivanja navedena je 1919. Međutim, u knjizi RSD Sloboda Tuzla, navodi se da je 17. oktobra 1919. osnovano Radničko sportsko društvo koje su nazvali "Gorki". Bila su to teška vremena, članovi Društva bili su uglavnom radnici, često revolucionarnih ideja. Uz tekstove o sportu dosta je podataka o radničkim štrajkovima, hapšenjima, progonima da bi na kraju došlo do zabrane rada sportskim klubovima "Gorki" a i "Hajduku". Dalje se navodi da radnička klasa u Tuzli, u tri naredne godine nije imala svoje sportsko društvo.

Zahvaljujući upornom zalaganju aktivista i želji velikog broja radnika, 20. novembra 1927. godine u Tuzli je osnovano Radničko - kulturno sportsko društva "Sloboda". Imalo je četiri sekcije i to: sportsku, tamburašku, horsku i diletansku. U prvo vrijeme sportskoj sekciji, u fudbalskoj ekipi bili su: Karlo Mott, Nikola Kemenc, Suljo Nezirović, Alfred Puhta, Safet i Ešo Isabegović, Oto i Ivica Milinović, Josip Leder, Muho Mujezinović, Karlo Švarc, Vlado Mileusnić, Jozo Kamenc, Rihard Žlebnik i Mujo Begić. Bili su to zidarski, kožarski, pekarski, električarski, bravarski i stolarski radnici.

Od tada je prošlo dosta vremena, Radničko sportsko društvo Sloboda postalo je prepoznatljivo a kada je sport u pitanju, uz Tuzlu se obavezno veže i Sloboda čije su osnivačke boje bile crna i crvena.

Napisali smo imena iz prve ekipe, a vi se sjetite drugih sportista Slobode iz drugih vremena.

S.M.