TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

04.07.2008.
Stare slike pričaju
˝Sjaj u travi˝ iz porodičnog albuma Krdžalića


Čitateljka Lejla Krdžalić poslala nam je slike iz porodičnog albuma. Mnogima upravo ovakve crno bijele slike bude emocije jer se sa nostalgijom sjećaju nekih starih vremena. Likovi sa slike, nekada davno slikani, na komadu papira ostali da ih zauvijek imamo.

Navršilo se 25 godina kako je umro čovjek sa slike, otac naše čitateljke, a evo imamo sliku na kojoj su slikani dan kada su se počeli zabavljati prije tačno 52 godine.


Svatovac, 4. juli 1956. godine


Ovih dana se navršilo 25 godina od smrti moga oca (22. juna) pa u sjećanje na njega šaljem vam dvije slike. Na prvoj slici su moj otac Ćazim Krdžalić i majka Emira Krdžalić (Baralić) slikani na dan kad su se počeli zabavljati, 4. jula 1956. godine. Slika je nastala na Svatovcu kod Koksarinog odmarališta. Mene je ova slika uvjek podsjećala na film “Sjaj u Travi, piše čitateljka Krdžalić. I zaista je slika kao jedna od scena iz čuvenog filma „Sjaj u travi“ uz kojeg su generacije plakale proživljavajući ljubavnu dramu zajedno sa glumcima.


Oktobarska, 1. juni 1964.


Drugu sliku šaljem jer se na njoj vidi drvored u bivšoj Oktobarskoj, a nastala je 1. juna 1964. godine. Na njoj smo moja mama, sestra i ja. Ovu sliku vam želim poslati još od vremena kad ste objavili sliku iste ulice i pitali o nastanku tog drvoreda. Koliko je meni poznato sadnju drvoreda je organizovao G. Šehić (ne znam mu ime), radio je u Cvjećari kod Tehnoratar škole.

S.M.