TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

01.08.2008.
Stare slike pričaju
Solana


Iako je prva solana u Tuzli podignuta 1885. godine za vrijeme austrougarske uprave u BiH u Simin Hanu, a 1891. godine sagrađena Solana u Kreki na lokalitetu gdje se sada nalaze postojeći pogoni za proizvodnju soli, Tuzla i so povezani su mnogo duže, kroz cijelo postojanje našeg grada. Samo ime Tuzla nosi u sebi tursku riječ TUZ - SO, te se kaže i da smo grad na zrnu soli.

Zbog bogatstva slanih ležista stanovnici Tuzle, bez obzira o kojem se periodu radilo, vezivali su svoj život za so koja je nekada i sam život značila. Mnogi Tuzlaci bili su solari, a također je puno onih čiji su djedovi, očevi, cjele porodice radile u fabrikama soli. Od osnivanja do danas osim kratkih zastoja za vrijeme remonta, Solana je radila u kontinuitetu. Znala je prolaziti kroz teške periode, kada bi cijena soli postala bezačajno niska iako je tuzlanska so poznata po svom kvalitetu.Slika potiče iz sedamdesetih godina prošloga vijeka, kada je rušena stara solana čiji su dijelovi pohranjeni u jedinstvenom muzeju solarstva 1975. godine.

Sudeći prema novijim vijestima koje nam stižu iz Solane, izgleda da se vraćaju ona nekadašnja vremena kada je bilo jako dobro raditi u Solani.

S.M.