TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

03.10.2008.
Umjesto ˝Stare slike pričaju˝


Ova fotografija Tuzle ne spada u stare slike ali govori o konfiguraciji Tuzle pa može poslužiti za ovu rubriku. Ko zna, možda ćemo je za koju godinu postaviti kao staru fotografiju da uporedimo sa eventualnim promjenama. Samo, pitanje je šta bi se moglo graditi i gdje?Smještena u kotlini, omeđena brdima, Tuzla ima jako malo građevinskog zemljišta. Osim višedecenijskog problema slijeganja tla, klizišta, mnoga zemljišta nisu imovinski rješena, za neka se čak ne zna ni kome pripadaju. Na slici se vidi da se Tuzla širi uglavnom prema istoku i zapadu, a sjever i jug kao da su rezervisani za privatnu gradnju. Mnoge privatne kuće su smještene na rudničkoj ili nečijoj drugog zemlji, dolazi do preklapanja placeva i mnogih drugih problema.

Dok se vozimo ili hodamo glavnim ulicama grada, i ne primjećujemo koliko je uz sjevernu i južnu magistralu smješteno naselja kojima teško i imena znamo. Poznavanjem užeg zavičaja malo se ko može pohvaliti iako će većina Tuzlaka reći da poznaje svaki kamen rodnog grada.

Kako će biti za koju godinu ostaje da se vidi, samo neka nam se ispod površine tlo ustabili. Tonjenje je problem o kojem se puno pričalo i priča, a oni koji ne žive u Tuzli doživljavaju to dramatičnije od onih koji se svakodnevno kreću iznad dosta nestabilnog tla.

S.M.