TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

16.01.2009.
Stare slike pričaju
Šta znamo o kipu žene u parku?


Redovni čitatelj Tuzlarija, koji inače često piše komentare baš u rubrici Stare slike pričaju, poslao nam je sliku za večerašnji prilog.

Slika je iz 1967. godine, nakon 41 godinu čitatelj Zehrudin H. se vjerovatno malo promijenio ali vidite da je kip žene isti. Ne znamo tačnu godinu kada je kip postavljen, većina Tuzlaka ga doživljava kao nešto što je uvijek bilo sastavni dio parka. Postao je jedan od simbola Tuzle.

Iako sam se raspitivala kod starijih nisam puno novoga čula, pa evo prilike, što je jedan od ciljeva ove rubrike, da se podsjetimo a i nešto novo naučimo. Predpostavljamo da je kip nastao pedesetih godina prošlog vijeka i da je djelo Franje Ledera ali imamo i jedan glas za Dragišu Trifkovića. Ne bih se čudila ni da je neko treći autor.

Svi koji znaju nešto više neka napišu komentar. Rekli su mi da su ovu ženu mnogi dirali ali niko je nije odnio, niti pokušavao uništiti kako se u novije vrijeme često dešava kada su spomenici u pitanju.

To je ono doba koje se zvalo MLADOST a od toga sam na žalost vec odavno razdužen. Slikano 1967., upravo završavao zanat, i tek počinjao pravo da živim. Kažem kad god se prisjetim "dobra stara vremena", na žalost davno prošla, ali eto makar tako da se otrgne od zaborava, , uz sliku je između ostalog napisao Zehrudin kojem se zahvaljujemo, pozdravljamo ga, te pozivamo i ostale da zavire u svoje stare foto albume i podijele i s nama dio svojih uspomena.

S.M.