TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

16.11.2006.
Foto priča o pričama


Svako mjesto, veće ili manje, ima neke priče koje se prenose s generacije na generaciju. Vremenom vjerovatno malo ostane od prve verzije ili istine, ali se ipak i dalje pričaju. Od mašte pripovjedača koji kiti priču zavisi valjda i koliko dugo će se o nečemu pričati. Tako su se i po Tuzli uvijek neke priče pričale, čaršija vječito o nečemu bruju dok ne čuju nešto interesantnije. Šta je mahalska priča šta legneda, to su već druga pitanja, a evo i u nastavku slika nekada glavnih junaka mahalskih priča.Ko zna koliko smo puta prošli pored mezara uz pločnik, dole ispod skvera. Nekada je bila crna čelična ograda oko njega a sada je s jedne strane zidić. Na toj nekadašnjoj ogradi često su Tuzlaci palili svijeće, ko zna zašto. A ko zna i čiji je to mezar? Zar nije neobično da se u samom centru grada, ispod prozora nečije kuće nalazi mezar?


Čije su tu kosti i zašto baš tu? Da li je to neko ko je i živio u kući u čijem podnožju nađe vječni mir, ili je kuća sagrađena poslije. Pitanja na koja mnogi ne znaju odgovor. Neko kaže da je tu ukopan neki junak, koju je u svojim rukama svoju odrubljenu glavu nosio od skvera a onda tu pao i tu bio i ukopan. Drugi opet kažu da je u pitanju djevojačko turbe a priču, kako to obično biva, vežu za nesretnu ljubav. Ko zna do kada će ovaj neobično dug mezar biti tu i šta se krije iza svega.


Jedna od tih priča, koje sam spominjala na početku teksta, ovila je i ovu kuću na samom Skveru. Kada je Džemal ili Džemil, kome ne znamo prezime a koji je stanovao u toj kući, u 23. godini umro 1963. godine, priče nisu ni počele. Nakon što je neko kuću kupio i ubrzo umro, pa se to desilo još koji put, počeo je svijet pričati da se s tom kućom nešto čudno dešava. Nešto prije rata, Safet, kome isto ne znamo prezime, ili je kupio kuću ili u njoj živio, svako nešto drugo kaže, ne znamo, ali znamo da je i on mlad umro. Sada je u toj kući butik. Rekli neki da je ta kuća na "tri podzemne vode", da one imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi. Vjerovatnije je da nije ništa, i da niz slučajnosti obilježi ovu kuću kao baksuznu. Sada je tu butik.

Ako znate nešto o ovim pričama, znate neku drugu verziju ili čak istinu, imate priliku da to podijelite s nama.

S.M.


Priredio(la): V.K.-S.M.