TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

14.08.2009.
Stare slike pričaju
Pinga i Barok, nekad i sad


Malo se koji dio grada promijenio kao područje oko nekadašnje Pinge. Neugledni i posve devastirani dio Tuzle, nijemi svjedok tonjenja grada, pretvoren je u njegov najatraktivniji dio izgradnjom kompleksa panonskih jezera.

Sliku Pinge dobili smo od čitaoca N.T. pa evo prilike da se prisjetimo kako je to nekada bilo, a oni koji nisu tada bili ni rođeni da bar kroz fotografiju upoznaju taj dio grada ali i dio gdje se sada nalazi novi Barok.

Barok je dobio svoje ime zbog načina ukrašavanja gipsanom ornamentikom na fasadi. Ta je zgrada jako brzo propadala do potpune devastacije objekta i konačnog rušenja osamdesetih godina prošloga vijeka.Poslije zadnjeg (1893) požara u Tuzli, negdje 1900. godine gradi se objekat koji je već tada dobio naziv “Barok” po stilu a ne po namjeni, taj naziv je ostao sve dok je postojao. Tada je svaka nova arhitektura bila prihvaćena i tamo gdje su sredstva bila skromnija pa i u našem gradu. Prvi vlasnici, naime investitori, bili su vlasnici prodavnica koje su se nalazile na tom mjestu prije velikog požara: Hadži Mujaga Mujezinović, Ðorđe Kanazarević, zatim Kašikovići, Tanići, Tadići i drugi. Istina, okružni poglavar fon Franjo Jakubovski je uslovljavao da građevina koja se podiže na Apel placu mora biti lijepa. Ozidana je i fasada je ukrašena gipsanom ornamentikom koja je zahtijevala određeni stil-barok. Ornamentika je dobavljena iz centra Monarhije. Ta ornamentika je bila izuzetno lijepa. Zgrada zvana barok bila je najljepša građevina u sjeveroistočnoj Bosni. Ta ljepotica nije stradala nebrigom vlasnika i gradskih otaca nego je zlo u tome što je zidana ciglom rađenom od slankaste zemlje i vode, napisao je Vremeplovu Dragiša Trifković.Godinama su se mnogi sjećali Baroka pa su se po dužini sjećanja mogle odrediti i godine sagovornika. Ove godine završena je izgradnja nove zgrade Barok rađene po uzoru na staru ali sa kvalitenijim materijalom. Poželimo joj bolju sudbinu nego što ju je imao stari Barok.

S.M.