TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

18.05.2010.
Stare slike pričaju
Godina 1962. - svečano otvaranje prve fontane


Danas ćemo podsjetiti na vremena kada je Tuzla dobila svoju prvu fontanu. Zanimljivo je da se izgled tadašnje fontane nije dopao mnogima, a opet, neki su žalili upravo za tom fontanom kada je u toku rekonstrukcije Trga slobode uklonjena, i ne zna se gdje je završila.Iz teksta, koji je u knjizi "Album zaboravljenih prozora", napisao Vitomir Pavlović, vidi se da se mnoge stvari i situacije iz gradskog života ponavljaju. Način gradnje, povod, svečanosti, ali nažalost evidentna je i pojava gradi – ruši, te se za relativno kratko vrijeme mnogo šta ruši i mijenja. Komentar je pisan za knjigu koja je izdata 1988. godine, a u njemu se spominje i rušenje Gradske česme, koju se baš 2. oktobra 1988. godine, nakon 100 godina od skidanja prve, zvaničnici Tuzle proglašavali otvorenom po drugi put.

Lijepi ili ne, nakon godina postojanja javlja se i onaj emotivni momenat vezanja za određene objekte, te bi se i zbog toga trebalo uložiti dodatni napor na očuvanju postojećih objekta i držanju dugoročnijih urbanističkih planova, da se ne desi da sadašnji višemilionski Trg slobode nekoj budućoj garnituri zvaničnika bude neprikladan.Vitomir Pavlović piše: Početkom šezdesetih godina u Tuzli je zaveden prvi samodoprinos za proširenje gradskog vodovoda (samodoprinosi od tada neprekidno traju). Tačno 17. septembra 1962. godine, uz Dan oslobođenja Tuzle, priređena je uobičajena svečanost i vodovodnim cijevima potekla je nova količina vode iz Stupara, toliko i toliko litara u sekundi. Za građane znatno olakšanje, za zvaničnike - nova radna pobjeda.

Uz tu „radnu pobjedu“ došla je i još jedna. Na Trgu oslobođenja, među lipama, zaprskali su mlazevi u neobičnom arhitektonskom obličju – Tuzla je dobila i prvu fontanu, shvaćenu kao zamjenu za srušenu gradsku česmu na pjaceti ispred Čaršijske džamije (odmah po oslobođenju).

Šezdesetih godina sazvježđem muzike „svit – stila“ suvereno je vladala kompozicija „Tri pare u fontani“, pa je, valjda, i fontana na Trgu ispred Gradskog i Sreskog narodnog odbora trebalo da upotpunjava umjetničke doživljaje. Ali s tim nešto nije bilo u redu. Tadašnji malobrojni arhitekti, projektanti modernog šadrvana (Neđo Tomanović kao šef), dobili su od štovanog publikuma stroge ocjene. Betonska tvorevina najčešće je opričana kao stilizovani željeznički odbojnik! Pa i za „odbojnik“ morala se presjeći vrpca. To čini Osman Karabegović.


Prvi na fotografiji Miroslava Hlubne je Salih Atić, nedavno preminuli gradonačelnik Tuzle od 1956. do 1963. godine.

S.M.