TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

26.06.2010.
Stare slike pričaju
Jala nekad


Gledajući Jalu za vrijeme sušnih perioda mnogima se čini kao potok u ogromnom koritu, međutim, tako veliko korito nije bez razloga. Prije regulacije Jale vrlo često plavljena su područja uz njen, tada nemirni tok. Obilne kiše pravile bi puno štete, a za poplavu iz 1975. godine su govorili da se neće ponoviti ni za hiljadu godina. Pitanje je da li bi se ponovila ovih dana da nije regulisano korito koje za sada dobro kanališe bujice vode.


Poplave 1975.(...) ljetno doba, a godina 1975, trinaesti juni, kada se iznenada, negdje nad planinom Majevicom, otvoriše se nebesa i grunuše najsilnije kiše. Ni sijedi starci, koji pamte i prenose događaje, nisu mogli da se sjete takvih poplava. Čak i ona iz 1915. godine bila je obična malenkost. Jala i Solina, dotadašnji gajtani vode u dolini, tutnjale su kao valjak. Za svega nekoliko minuta voda se prelila preko bregova, noseći sve pred sobom. Toliko je iznenadna bila da neki nesretni dječaci, zaneseni igrom pod jalskim mostom u Kuli, nisu uspjeli da izbjegnu smrtonosni talas. Voda je razorila obloženo korito, potopila Pedagošku akademiju, Gimnaziju, brisala sve dalje i dalje. Ugrožavala Fabriku siporeksa, veliku Termoelektranu. Štete od poplava, koje se događaju možda jednom u hiljadu godina, bile su ogromne, neprocijenjive. (....) napisao je Vitomir Pavlović komentar na fotografiju Miroslava Hlubne.


Bivša OktobarskaUz slike iz samog centra grada, pored Narodnog pozorišta, gdje će se poslije izgraditi Pasarela, uz tada Rudarsko geološki fakultet, i tadašnje Oktobarske, može se vidjeti koliko je zidano korito Jale dalo Tuzli, osim funkcionalnosti, i urbaniji izgled.


Stari most preko Jale na mjestu današnje Pasarele


Fotografije koje je snimao Miroslav Hlubna su iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, dakle prizori kupanja u Jali su od prije 35 godina.


Kupanje u Jali


S.M.