TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

14.07.2010.
Beograd, stadion Marakana, godina 1976.
Crvena Zvezda - Sloboda 1:3


Čitalac Nedim Dajanović, poslao nam je zanimljiv link kojeg preporučujemo i ostalim čitaocima Tuzlarija, posebno Slobodinim navijačima.

Riječ je o porodično-fudbalskom magazinu „Igraj fudbal, budi srećan" RTC (Srbija). U 174. epizodi koja je emitovana u junu prošle godine, u jednom od priloga koji se zove "Pamti da se vrati", ispričana je mala priča o šampionskoj ekipi Crvene Zvezde iz 1976. godine ali i o sjajnoj ekipi Slobode koja je te godine, na Marakani, pobjedila sa 3:1.

Uz snimke golova čuje se sljedeći komentar:

"A na stadionu Marakana naizgled običan prvenstveni meč. Po mišljenju stručnjaka i publike očekivala se rutinska pobeda Zvezde sa puno golova u mreži gostiju iz Tuzle, međutim, na kraju te sezone koja je završena u junu 1977. godine, Sloboda je ostvarila najbolji plasman u istoriji kluba kada je završila prvenstvo na trećem mestu. Zvezda je naravno bila prvak, tu generaciju predvodili su Pižon, Šestić, Dule Savić, Filipović, Bleki Bogićević, Jelikić ... međutim, na Marakani je zavladao muk kada su gosti već u prvom poluvremenu poveli sa 2:0 golovima Hatunića u 9. i Kovačevića u 32. minutu.
Zvezdaši su se probudili u drugom poluvremenu i golom Seada Sušića, brata poznatijeg Safeta, u 50. minutu smanjili na 2:1. Ali 8 minuta pre kraja utakmice fenomenalnim šutom Jašarević rešava meč.
U to vreme porazi Zvezde i Partizana kod kuće od takozvanih malih ekipa kao što je bila Sloboda iz Tuzle zaista su bili retkost. Međutim, ta Slobodina generacija zaista zaslužuje da se pomene. Predvodili su je rasni golgeter Kovačević, fenomenalni tehničar Šećerbegović, superbrzi Mulahasanović, i velika radilica Mustafa Hukić".


Male nepreciznosti, kao zamjena Šećerbegovića i Mulahasanovića, mogu se oprostiti, ipak je 1976. godina davno bila. Prilog se nalazi na kraju emisije, treba malo strpljenja da se dočeka, ali vjerujte nam, vrijedi. Oni koji se sjećaju te utakmice bit će ponosni na to slavno Slobodino vrijeme, a mladim navijačima Slobode snimak neka bude podsjetnik da i mala Sloboda može da bude velika.

A sad evo i snimak emisije, uživajte.