TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

04.08.2010.
Stare slike pričaju
Izložbeni paviljon


U periodu između dva svjetska rata, u Tuzli je izgrađeno nekoliko značajnih javnih, upravnih, školskih, infrastrukturnih i zdravstvenih objekata kao što su: Izložbeni paviljon, dvije osnovne škole, gradska vijećnica, dvije apoteke, zatvorena tržnica, fontana Leda, otvoreni bazen za kupanje na Slanoj Banji, željezni most i most sa Kipovima na Jali, Druga rudarska bolnica u Kreki i drugo.Jedan od prvih realizovanih projekata bila je izgradnja Izložbenog paviljona za organizaciju izložbi i kulturnih događaja. Po projektu inžinjera Bogdana Đukića ovaj objekat je izgrađen u lijepo uređenom parku na prostoru između Rimokatoličke crkve (zbog posljedica tonjenja strušena) i Okružne pošte (sada devastirana zgrada Biblioteke) a preko puta Velike Gimnazije (također srušena).

Zgrada Izložbenog paviljona u svemu je dobro projektovana, jer je mali prostor koji je zauzimao, bio veoma funkcionalan sa mogućnošću višestrukog korištenja. Imao je manje prostorije u podrumu, prizemlju i na spratu. Nad ovim prostorijama postojale su betonske terase do kojih se dolazilo željeznim stepenicama, a na terasama je u ljetnjim mjesecima bilo ugodno sjediti. Ispred Izložbenog paviljona, postojala je prostrana ljetna bašta.

Ne raspolaže se tačnim podatkom kada je objekat izgrađen ni o radu ovog objeka u funkciji za koju je izgrađen.

Krajem tridesetih godina, ovaj objekat bio je u vlasništvu Mehmeda Morankića, popularnog tuzlanskog ugostitelja i kafedžije zvanog Trobeg. U njemu je Mehmed Morankić otvorio kafanu, kasnije poznatu Trobegovu kafanu. Također, park u kome se nalazila ova kafana, po njemu je nosio ime Trobegov park koji se kod starijih Tuzlaka zadržao do danas. Mehmed Morankić – Trobeg bio je dobar ugostitelj, humanista i šaljivdžija, pa je kod građana Tuzle bio veoma popularan i rado viđen.

Poslije Drugog svjetskog rata, u ovom objektu u jednom periodu bilo je smješteno Lovačko udruženje i kafana zvana Lovac. Nalazeći se u zoni intenzivnog slijeganja trena izazvanog dugogodišnjom eksploatacijom slane vode i ovaj objekat je srušen. Ostao je samo Trobegov park.


Za prilog koprištena literatura: Tuzla – sjećanja na bisere stare gradske jezgre Suada i Nihada Buljugića

S.M.