TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

15.10.2010.
Stare slike pričaju
˝Snježni kristali˝


Za ljubitelje rubrike „Stare slike pričaju “ prelistali smo jedan od Tuzlanskih vremeplova Dragiše Trifkovića i pronašli sliku muzičke grupe zanimljivog naziva, "Snježni kristali".Nakon Terusa to je druga popularnija grupa u Tuzli koja je svirala od šezdesetih do osamdesetih, kada članovi odlaze na studije u Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu.
Popularnost su stekli svirkama u Studentskom domu i u Školi učenika u privredi (zgrada Elektrotehničkog školskog centra). Svirali su popularnu muziku toga vremena, „skidali“ pjesme sa ploča koje su se nabavljale u Engleskoj.

U Vremeplovi piše: Kopiraju se Bitlsi, Šedouzi, Rolingstonsi, Manfred Man, Dejvi Klark, Birdsi Herman Hermits, Donovan, a od domaćih „Crveni koralji“, „ Bijele stijene“, „ Elipse“. Da bi se uhvatio korak sa svijetom noć se provodila iz talase Radio Luksemburga.
Modni trend tog vremena: duži zulufi, košulje „njumen“, uske pantalone, u kinima se prikazivao „Sjaj u travi“ sa Natali Vud i Voren Bitijem
.

Na slici „Snježni kristali“, s lijeva na desno, Adil Hadžibeganović, Hakija Šaćirović, Sinan Alić, Janoš Mesaroš i Sulejman Mešalić.

S.M.