TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

29.01.2011.
Stare slike pričaju

Ulična okupljanja uglavnom su vezana za veselja ili proteste. U nastavku su fotografije na kojima su zabilježeni neki od tih veselih događaja.

Ni za jednu fotografiju nam nije poznat tačan datum nastanka, orijentir su zgrade i odjeća, ili sam događaj.Vozilo na slici je damper, po njemu bi slika mogla biti iz pedeset ili šezdeset i neke. Šteta što transparent nije posve čitljiv ali je bar lokacija prepoznatljiva. Slika je snimljena gledajući od Tenisa prema MUP-u. S lijeve strane se vidi ograda (mreža) teniskog terena.Drug Staljin je mogao da "živi" na transparentima do 1948. godine, a poslije bi takav transparent bio karta za put do Golog Otoka. Teška su to vremena bila. Običnom narodu nije bilo jednostavno shvatiti kako "najbolji prijatelj" preko noći može postati najveći neprijatelj.

Slijedi par fotografija na kojima se vide pioniri, vjerovatno su nastale u vrijeme dočeka štafete u Tuzli. Za one koji se toga ne sjećaju, malo podsjećanje da je Štafeta mladosti nošena kroz sva veća mjesta bivše Jugoslavije te bi je na kraju u Beogradu predali Titu na njegov rođendan 25. maja.

Datum koji je godinama budio lijepa sjećanja zbog sletskih vježbi i ljepših strana toga vremena, od 1995. godine, odnosno pogibije mladih ljudi ispred Kapije, postao je najtužniji dan u godini.

S.M.