TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

18.02.2011.
Stare slike pričaju
Spomenici kojih više nema


Uz slike spomenika koji su nekada bili u Tuzli posjetioci Tuzlarija imaju priliku reći šta misle o spomenicima i njihovoj ulozi. Nije Tuzla, odnosno Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici, drugačija po pitanju spomenika, samo se na ovom području češće smjenjuju sistemi i drugačija državna uređenja. Dešava se da čovjek prosječnog životnog vijeka upamti i podizanje i rušenje spomenika.

U nastavku su fotografije na kojima se vidi spomenik Kralja Petra I na tada istoimenom trgu (sadašnja Kapija) kao i rušenje spomenika 1941. godine. Zatim bista Lenjina u Gradskom parku koja je srušena 1991. godine, i na kraju bista ispred stare Gimnazije Đorđa Lazarevića, koji je bio učenik tadašnje Gimnazije, a spomenik je podignut 1933. godine. Gimazija kao i spomenik srušeni su usljed posljedica tonjenja.

U Tuzli sada imamo nove spomenike, sva je prilika da ćemo ih imati još. Koliko će opstati niko ne može znati, nestaju čak i spomenici koji nemaju ni dodirne tačke sa politikom, kao Lederovi stilizovani amori s ribom u ruci pored „Lede“, Greta Garbo i slično.

Iako je u pitanju rubrika "Stare slike pričaju" tema je aktuelna jer se sadašnja općinska vlast odlučila na gradnju spomenika Tvrtku I Kotromaniću u Gradskom parku. Sve fotografije su iz arhiva Dragiše Trifkovića koje je njegova sestrična Danica Jovičić postavila na Facebooku.

S.M.