TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

22.02.2011.
Stare slike pričaju
Bilo je to 1966. godine - Drug Tito i Jovanka u Tuzli


1966. godina zanimljiva je i po jedinoj posjeti Tuzli Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke. Bio je to veoma značajan događaj, a čast da dočekaju Tita imali su tada ugledni Tuzlaci. Čitalac Tuzlarija Zdravko Miličević poslao nam je fotografije nastale prije 45 godina, a koje mu je ustupio Boro Vujnić koji sada živi u Torontu.

U svom pismu čitalac Miličević između ostalog navodi:
Moram napomenuti da mi je fotografije ustupio Boro Vujnić iz Toronta, moj nekadašnji komšija iz Tuzle. Na fotografijama se nalazi njegov otac Veselin - Veso Vujnić, tadašnji direktor "Vodovoda". Pored Tita i Jovanke na fotografijama su tadašnji ugledni Tuzlaci, direktori, ljekari, društveno politički radnici, novinari. Pored već pomenutog Veselina Vujnića tu su Milan Jovanović, dr. Ahmed Trnovljaković, pravnik Pero Lazarević, direktor "Salinesa" Pista Petrović, novinar Pašaga Durić, Mehmed Porobić, Rade Popović, Sakib Kravić, Vukašin Jugović, novinar Bajro Đapo.









O vremenu koje je iza nas prisutna su dijametralno suprotna razmišljanja ali zaključak koji se često može čuti od onih koji dobro pamte Titovo doba je: "Bila su to vremena". Vjerovatno jedino vrijeme kada je radnik mogao dobiti stan neće se ponoviti, nekima je drago nekima žao, ali kao dijelu prošlosti naše države možemo bar razgovarati.

S.M.