TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

20.03.2011.
Stare slike pričaju
Pinga iz 1974. godine


Izgradnjom prve solane u Simin Hanu 1885. godine počinje industrijska proizvodnja soli u Tuzli. Ubrzo zatim uslijedio je i početak tonjenja grada kao posljedica nekontroliranog izluživanja slanice sa naslaga kamene soli, na kojima je smješten grad.


Dokument vremena, 1974.


Tonjenje doživljava svoj vrhunac 70-tih godina prošlog vijeka, kada je grad ostao bez nekoliko hiljada stambenih, privrednih i kulturnih objekata. Sve do 2003. godine, kada je izgrađeno prvo Panonsko jezero, Pinga je bila tužni spomenik Tuzle, podsjetnik višedecenijskog tonjenja grada. Tuzlaci još pamete zelenu močvaru i uništene kuće, nekadašnje domove, a onda silom prilika iseljene i ostavljene da tonu.


Pinga 1974.


U razgovorima Tuzlaci su te kuće i spominjali kao mjerne instrumente, pa bi se sjećali kada se vidio i prvi sprat, vrata ili prozori neke kuće.

Sve je to sada iza nas, nekadašnji najružniji, po mnogima je pretvoren u najljepši dio grada, a stare slike postale su vrijedan dokument za mlađe naraštaje.


Žrtva tonjenja 1976.


Objavljujemo fotografije Riste Milićevića iz nedavno izdate Fotomonografije u kojem je sažeto cjelokupno stvaralašvo ovog vremešnog fotografa.

S.M.