TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

19.07.2011.
Stare slike pričaju
Godine nam otkrivaju ožiljci od vakcina


Organizovanom vakcinacijom u savremenom svijetu gotovo su istrebljene mnoge bolesti. Najčešće vakcine koje se daju u cilju prevencije su protiv tuberkoloze, tetanusa, dječije paralize, boginja, u novije vrijeme gripe i drugih bolesti.

Sama vakcinacija nije najugodnija ali je veoma korisna pa je većina ljudi sa našeg podneblja vakcinisana protiv raznih bolesti. S obzirom da je u pitanju rubrika „Stare slike pričaju“ nećemo puno o vakcinaciji nego načinu primanja vakcine.Sliku iz 1972. godine, na jednom od punktova u gradu na kojima je organizovana masovna vakcinacija protiv velikih boginja (variola vera) zabilježio je fotograf Miroslav Hlubna. Sa pripremljenom desnom rukom čekaju u redu da prime dozu antitijela "pištoljem". Način davanja vakcina, odnosno ožiljak koji je ostavljao, govori i o godinama primaoca. Oni koji su bili djeca u toku i poslije Drugog svjetskog rata imaju velike ožiljke elipsastog oblika. Rođeni šesdesetih godina imaju okrugle ožiljke manjeg prečnika, do jednog centimetra, a najmlađi i pored redovnog vakcinisanja nemaju ožiljaka jer je popularni "pištolj" zamijenjen iglom.

Ne znamo kakve naši čitaoci imaju ožiljke na gornjem dijelu ruke, vjerovatno sada mnogi zagledaju desno rame, ni kakva imaju iskustva sa vakcinama, komentari su otvoreni za prisjećanja na nekadašnja vremena.

S.M.