TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

16.10.2011.
Stare slike pričaju
Karta za kino


Čitatelj Nijaz D. poslao nam je ovu sliku uz komentar "Stare uspomene u srce diraju. Šteta što se ne vidi godina, jer je pokojna stara Angela previše otkinula kupon". Ne vidi se zadnja cifra datuma ali prve tri su "197 ", kada je većina Tuzlaka često posjećivala tuzlanska kina Centar, Mladost i Radnik. Za djecu su projekcije filmova bile u 11, 00 a zatim od 16, 18 i 20 sati u zavisnosti od filma. Jedno po jedno kino, prestajalo je sa radom, jedno vrijeme nije bilo ni jednog da bi sa radom počelo Kino Art, koje je zatvoreno jer nije bilo dovoljno zainteresovanih.


Poluprazna dvorana govorila je da su generacije odrastale bez navike odlaska u kino i da filmove radije gledaju kod kuće. Prije godinu (1.oktobra 2010.) otvorilo se kino Kaleidoskop, ali ni tamo se ne bilježi sjajna atmosfera. Uz stare slike objavljujemo i pismo djevojke iz Tuzle koja je napisala kako se provela gledajući film. Vjerovatno će u komentarima spominjati generacijske razlike, ali, bilo bi lijepo da se jave i oni koji se sjećaju nekadašnjih odlazaka u kino i napišu komentar.


Postovani,

sa zeljom da ponovo odem u kino, i da normalno odgledam film obracam Vam se jer smatram da je ovo jedini nacin da se situacija oko naseg kina popravi. Naime, prije par dana sam bila u nasem JEDINOM kinu u Tuzli. Ocekivala sam ono sto svako ocekuje kad ode u kino, da sa uzivanjem odgledam film i bez ikakvih problema uzivam u filmu.

Medjutim, kada sam usla u salu ostala sam zatecena. Prva stvar na koju nas svijet nije navikao jeste da se sjeda po redovima i brojevima sjedista koja su napisana na kartama. Svako sjeda gdje mu odgovara, i onda kasnije se pojavi netko ko je razuman i zna za red, i trazi od mene da ustanem sa njegovog mjesta. Ja se onda osjecam glupo jer sam sjedila na tudjem mjestu, a na svoje ne mogu da sjednem jer neko vec sjedi. I tako nastane cijela zbrka oko ustajanja i sjedanja na prava mjesta. Umjesto da ima redar koji svakog uputi gdje treba da sjedne i problema nema.

Ali, nazalost to je sitnica sa onim sto sam dozivjela kada je film poceo. Prvo da napomenem da su 90% publike cinila djeca do 15 godina, a ono 10 % su bili malo stariji. Kada je film krenuo, nastala je opsta cika, vriska, gadjanje papirima, kikirikijem, kokicama itd. Sve to je trajalo tokom CIJELOG napominjem CIJELOG filma. Dosad sam bila par puta u kinu i ta vriska uvijek bude na poceku filma, i onda se smiri, ali sada ta vriska i gadjanje je trajalo cijeli film. Pocevsi od nedolicnog ponasanja djece, vrijedjanja, psovanja, prijecenja jedni drugima, vristenja, skakanja jedni na druge... ja sam ostala bez teksta.

Mislim da roditelji kada bi vijeli svoju djecu kako se ponasaju da bi u zemlju propali od stida. Opominjala sam ih par puta da se smire, ali nista. Pola filma nisam uspjela ni odgledati jer nisam mogla da pratim od te silne buke. Sramota.

Mislim da je ovo za nase JEDINO kino u Tuzli velika sramota, da nitko, ama bas nitko ne pazi na red i mir prije i tokom filma. Pisem Vam u nadi da cete objaviti ovo pismo, i u nadi da ce neko reagovati da se situacija popravi da bi ponovo mogla otici u JEDINO kino u Tuzli.

P.S. U slucaju da se netko zapita zasto JEDINO velikim slovima, bas zato sto je jedino, treba da bude onako kako bi svako ocekivao, normalo. Bas zato sto je jedino, sto nemamo gdje drugo da odemo treba da bude uveden red i mir da bi sto vise svijeta doslo. Sto se mene tice, ja vise ne idem, dok mi neko ne potvrdi da je situacija bolja, jer necu da dajem pare da bi slusala djecu kako vriste, gadjaju se, psuju itd... S postovanjem, Djevojka iz Tuzle :)S.M.