TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

23.02.2012.
Stare slike pričaju
Gdje je ovo fotografisano?
Ovo je fotografija za koju jedini pouzdan podatak glasi – snimljena je u Tuzli. Sve ostalo, sam voz, pruga, izgrađeni objekti, kao i oni u izgradnji (kran u pozadini), zbunjujuće je i za starije a kamoli mlađe Tuzlake. Fotografiju koja je izazvala dosta komenatra na forumu i FB-u, ali još nema konkretnog odgovora gdje i kada je snimljena, objavljujemo i u rubrici „Stare slike pričaju“, te ostavljamo uključene komentare za sve koji znaju nešto više.

Podsjećamo da su kroz Tuzlu nekada prolazile pruge sa obje strane Jale. Ona starija, od teretne stanice u Kreki prolazila je kroz cijeli grad do željezničke stanice na mjestu današnjih Cipelića, i nastavljala dalje do Simin Hana. Druga je pored Solane preko Irca išla do današnjeg studentskog doma pa skretala prema Rudniku soli u Tušnju. Ove pruge se mnogi sjećaju najviše zbog nadvožnjaka u Tušnju koji je kažu bio izgrađen 1952. godine, a srušen je nakon dizanja pruge sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je intenzivirana izgradnja Slatine. Ovom prugom nisu išli putnički vozovi, bio je to industrijski kolosjek i nije bio jedini u gradu. Jedan je išao do Livnice, a jedan je od stanice u Kreki išao direktno u Fabriku soli. Na Ircu i prostoru današnjeg TUŠ-a nalazila se separacija Rudnika Moluhe, gdje su se punile velike kompozicije vagona ugljem.

Po jednoj varijanti putnički voz na slici po svoj prilici je išao prema željezničkoj stanici u centru grada i najvjerovatnije je da prolazi dionicom između današnjeg Mejdana i robne kuće Omega prema mašinskoj školi, dok bi s lijeve strane moglo da bude gradilište Slatine ali zbunjuje zgrada lijevo od solitera u izgradnji.

S.M.