TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

09.03.2012.
Stare slike pričaju
FK ˝Santosi˝ iz VI Bosanske brigade


Član FB grupe "Tuzla - povratak u prošlost", D. Toromanović objavio je veoma zanimljivu fotografiju iz 1965. godine. Bila su to vremena kada se sa više ili manje uspjeha intenzivno igrao fudbal.Fotografisano je na Slatini, na lokalitetu nekadašnjeg Vojnog logora a sada zgrada popularno nazvanim "Sisare".
S lijeva stoje: Nedim Mešić, NN, Danijal Toromanović (Zambata - Danan), Hajrudin Ovčina - Hare, Malac i Jasmin Imamović - Jaso (aktuelni načelnik Općine Tuzla).
Čuče s lijeva: Fuad Rahmanović, Mirsad Žunić, Paul, Tomislav Nađ i Zike.
Prenosimo neke komentare objavljene uz ovu fotografiju.


- Na ovoj fotgrafiji koliko ja znam nije više među zivima do Jase drugi s desna Malac tako smo ga mi zvali i Tomislav Nadj!Paul je 1991. god otisao za Novi Sad!

-Da, zvali su ga Malac(Mirso) umro je prije par godina od srcanog udara

-Pravi profi-fudbaleri...vidi ti samo poza...


-Ne znas ti proslost Zorane tuzlanskog fudbala! Doveo nastavnik fizickog Bodo fudbalera F.K.Sloboda Nihada Mujezinovica -Lepinu da mene cuva!Ja im slozim tricu a da mi Nihad nije mogao da dodirne loptu a kamoli da je oduzme ili da me zaustavi!Zato sam dobio nadimak Zambata!Ciri Blazevicu sam pomagao da Slobodi smjesti peticu kada je Dinamo bio prvak Jugoslavije!Imamo mi dosta pricati o tom periodu!

-Bio sam na toj utakmici koju spominješ ali ova ekipa na slici je prava, samo čudna mi je ova lopta!To je izgleda jedinica.


-Je li ovo lokalitet gdje je bilo obdanište "Kekec"? Slika je za "10".Ako ih imaš još postavi ih molim te.Ovo je izmješana ekipa, nije iz naše zgrade?!Ne sjećam se ni da je Nedim igrao lopte, znam da je stalno bio sa gitarom(sin mu se zove Muhamed).Ja sam odselio ´64 tako da me nema na fotografiji.Al´ nema ni braće Kurevića(Kemo, Ado, Edo), Hajrudina, Mevludina(brača), druga dva brata iz mog ulaza Sake i Mirso, brača Miletić(Mirso i Ahmet), Ignjat iz drugog ulaza, Pike.Iz druge zgrade brača Enko i Kemo, pa onda Zajko, bio dobar fudbaler.Namjerno nisam naveo ko više nije među nama živima, oni i dalje žive u nama.Treba tu spomenuti i Mladena Radića, Fudo Rahmanović je imao 2 brata.Pa Omer Zoletić sa III sprata, Zlatko Džambić sa prvog...Bilo je male raje k´o na filmu.Knjiga bi se mogla napisati.


-Svaka cast Osmane za izcrpan komentar, sve je tacno sto si napisao!Drugi s lijeva stoji je Hajrudin, Mevludinov brat! Dobro si rekao lokacija je izmedju nekadasnjeg obdanista Kekec i pruge!Moze se reci da smo fudbal igrali na danasnjem lokalitetu Elektrodistribucije, na Vojnom sljakastom igralistu, danas lokacija Doma Zdravlja, na Stocnoj Pijaci na Slatini preko put Licinog kafica, na Pazaru i na Slatini na asfaltu dok se je pravila mislim prva zgrada na Slatini preko puta Centrotekstila!

-Za Damira K.odgovor!U ono vrijeme kako ja znam samo jednu koznu rukometnu loptu u mom kvartu imao je rukometas Sakib pa nam je davao da igramo fudbal sa njom!Najvise se je igralo sa loptom "bubamarom"a i svaka druga je bila dobra!


Damir Kubinek Danijale! Je li ovaj "Santos" kad igrao protiv Pašabunara? Moram i Dadu pitati možda ona zna!Mi smo se zvali "Nesalomivi"!