TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

16.03.2012.
Stare slike pričaju
Vrijeme kada je televizor bio čudo


Čitateljka I. Dizdarević poslala nam je snimak računa za TV iz 1961. godine. Bilo je to je vrijeme kada je bila prava rijetkost da se ima televizor u kući. Onima koji su bili među prvima koji su nabavili televizor dolazila je rodbina, prijatelji, komšije da zajedno gledaju.

Uz račun čitateljka piše: „Sjećam se kada je došao u kuću TV pa čitava mahala došla sa stolicama na gledanje eksperimentalnog programa, a on sav u snijegu, jedva se nešto nazire“.

Sredinom prošlog vijeka dugo su bila samo dva programa, Prvi i Drugi, osamdesetih će se pojaviti i televizori u boji koje su prvo opet samo neki imali, a TV sa daljinskim upravljačem su već posebna priča. Dugo su se daljinski brižljivo čuvali u originalnim kesicama.


Račun iz 1961. godine odnosi se na TV tip Leonardo43. Nismo našli sliku Leonarda ali u to vrijeme televizori su izgledali otprilike kao ovaj na slici.

Malo je kod nas neki kućanski aparat tako rado prihvaćen kao televizor. Sada, ove 2012. godine, u Bosni i Hercegovini, koja je uvijek u nekoj krizi, nije neobična pojava da se televizori imaju u svim sobama ili raspoloživim prostorijama u stanu.

S.M.