TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

12.04.2014.
Stare slike pričaju
Kafana Đugum

Kako je izgledala i gdje se nalazila kafana "Đugum" najlakše bi bilo pokazati slikom ali je ne nađosmo ni nakon par sati pretraživanja po netu. Ipak, trud nije bio uzaludan, našli smo jednu sliku platoa željezničke stanice gdje se Đugum nalazio, a umjesto vanjskog izgleda objekta, na stranici FB grupe "Tuzla povratak u prošlost", našli smo dvije slike unutrašnjosti kafane.

Tuzlarije


Đugum je turcizam, naziv za bakrenu posudu za vodu, pa nije jasno zašto je kafana dobila baš to ime. Možda izbor naziva ima vezu sa podatkom da se ponegdje đugumom naziva i ibrik za kafu.

Na slici platoa željezničke stanice označili smo gdje se šta nalazilo. Najveći dio tog prostora danas zauzima zgrada Cipelići, a zgrada željezničke stanice nalazila se baš tamo gdje je danas spomenik "Suza". Na stanicu se nastavljala stara međugradska autobuska stanica. Bila je mala kao i nekadašnji autobusi čiji su prtljažnici bili na krovu. U današnjem parku, u nastavku stanice, nalazila se kafana Đugum. Pred kraj "karijere" bio je to prilično neugledan objekat koji je više podsjećao na neki montažni, privremeni.

Tuzlarije


Po pričama starijih Tuzlaka, Đugum je pamtio i bolja vremena kada su ga posjećivali i ugledniji građani. Neki tvrde da je u Đugumu svojevremeno pjevao i legendarni Zaim Imamović u pratnji isto tako legendarnog harmonikaša Ismeta Alajbegovića Šerbe.

Tuzlarije


Priča se i da je najveći pjevački boem ovih prostora, Tomo Zdravković, za kojeg se zna da je pet godina pjevao i punio dvoranu hotela Bristol, pjevao i u Đugumu.

Nismo našli podatak kada je Đugum izgrađen ali jesmo da je prvi vlasnik bio Mujaga Hadžiefendić. Kako su prolazile godine tako je Đugum gubio sjaj pa je na kraju kafana postala mjesto o kojem se nisu pričale najljepše priče. Generacije iz šezdeset i neke, i mlađe, pamte da su im roditelji govorili da je zaobilaze u širokom luku.

O Đugumu se i danas prepričavaju priče iako ga nema preko dvadeset godina, i iako je malo onih koji su zaista i bili u toj kafani. Možda nam se posreći sa ovim prilogom pa se javi neko ko ima fotografiju i zna nešto više o historiji Đuguma.

S.M.