TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

05.08.2014.
Stare slike pričaju
Zlatno doba Fabrike obuće ˝Aida˝

Osamdesete godine prošlog vijeka, zlatne su godine Fabrike obuće "Aida" Tuzla. Danas je to samo jedna od fabrika čije se ime često spominje u medijima kada se govori o obespravljenim radnicima.

Ovim prilogom prisjećamo se onog ljepšeg vremena kada su radnici ove fabrike bili redovno plaćeni za svoj rad, a posla za obućarske djelatnike bilo toliko da su se otvarali i novi pogoni.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Fotografije su sa svečanosti otvaranja još jednog pogona u Tuzli. Snimljeni su, između ostalih, tadašnja direktorica "Aide" Emina Mešić, general tadašnje JNA-a Kosta Nađ, od narodnih heroja ili učesnika NOR-a tu su i Todor Tošo Vujasinović, Franjo Herljević, Mevla Jakupović, zatim su tu i direktori fabrika, rudnika, tadašnji direktor Termoelektrane Nihad Mazalović, direktor Rudnika Alija Isaković, direktor TTU, Stevan Runjić, Anto Raos (pored njega je i supruga Radmila Rada Raos), Džemal Hadžiavdić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Jedina žena koja je bila na čelu Tuzle, Emina Zaimović, također se nalazi na fotografijama a od imena koja smo uspjeli saznati tu je i Ljubo Jurošević koji je tada bio na visokoj partijskoj dužnosti.

Tuzlarije


Uz pomoć čitaoca Tuzlarija prošli prilog u rubrici "Stare slike pričaju" pod naslovom "Tuzlanski prosvjetari" dopunuli smo sa brojnim imenima. Zahvaljujemo se na svakoj informaciji i pozivamo čitaoce da nastave da nam pomažu i šalju fotografije vezane za ovu rubriku.

Fotografije u ovom prilogu su iz 1985. godne, snimljene na svečanosti u povodu otvaranja novog Aidinog pogona.

S.M.