TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

07.04.2015.
Stare slike pričaju
Prva apoteka u Tuzli


Na jednoj naslovnoj stranici stručnog časopisa za ljekare Acta Medica Saliniana nalazi se fotografija prve apoteke u Tuzli. Nama se učinila zanimljivom tako da je želimo podjeliti sa ostalima koji nisu bili u prilici doznati nešto o svome gradu.

Tuzlarije


U nastavku je i popratni tekst objavljen uz fotografiju, ali i dalje nije poznata lokacija prve apoteke u Tuzli, pa ako neko zna više neka dopuni informaciju.

Poslije ukidanja Zvorničkog sandžaka, i osnivanja Tuzlanskog okruga, tuzlanskom paši dodijeljeni su tada Mehmed Seid efendija i vojni ljekar Muhidin – beg bimbaša (major). Tada je postojala prva apotreka u Tuzli koju je vodio Pantelakija, a bila je smještena u bivšoj maloj kafani, izrađenoj za vrijeme vladavine Hilim- paše. Ovu prvu tuzlansku civilnu apoteku kupio je kasnije Siminiati, a od njega je istu otkupio 1882. godine mr. Gavrilo Peciković, koji je došao iz Vojvodine. Dvije godine kasnije mr.Paciković otvorio je modernu apoteku koja je pod imenom „Okružna apoteka“ radila više od 50 godina.