TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

27.04.2015.
Stare slike pričaju
Uspomene čitaoca iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka
Čitalac Mario poslao nam je slike iz svog porodičnog foto-albuma. Ove lijepe slike nastale su krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Tačnije, riječ je o 1957., 1958., 1959. i 1960. godini. Lokacije su Slana Banja, Korzo, u blizini Male Pijace, kod Pozorišta, a ova slika "na rolama" je u maloj ulici koja spaja kraj bivše Oktobarske i Titovu (uz sami most preko Soline na Brčanskoj.

Uz fotografije dodajemo i dio teksta koji je napisao Mario.

Na donjoj slici iz 1960. ta ulica čak nije još ni postojala, a desno su nekadašnje garaže i iza njih je danas pijaca uz solinu. Tu je moj, danas pokojni stari, među prvima sagradio garažu (treća sa lijeve strane), koja je imala teška željezna rolo-vrata na ručno podizanje, kasnije su dograđene i slijedeće u nizu i još jedan red garaža iza, a prema Solini.
Sada su tu poslovni prostori, a stanovao sam u zgradi sa kosim krovom (nekada Oktobarske revolucije 49), u kojoj je sada u prizemlju kafana "Fukare". Tom bi se ulicom ravno došlo do škole Braća Ribar (OŠ"Novi Grad".)

Tuzlarije


Brat je 1960. pošao u prvi razred osnovne škole, pa su nas slikali. Pošao je u OŠ "Albina Herljevića", jer "Braća Ribar" nije još bila izgrađena, pa sam iduće godine ja bio među prvačićima koji su prvi započeli školovanje u toj školi. ja sam onaj "sa kosicama", nije to curica haha

Tuzlarije


Pogledajte Oktobarsku 1958. kako je pusta i bez vozila, a drveće tek posađeno mene (danas pokojna) mama Ankica (svijetli mantil desno) drži za ruku. Lijevo je brat Tibor i kuća prije raskršća kod nekadašnjeg hotela Bristol, desno (ne vidi se na slici) je još bila željeznička pruga na kojoj je ponekada manevrirao voz.

Tuzlarije


Još jedna iz 1958. Čini mi se da je ovo bilo negdje oko L-ovki, koje su bile novoizgrađene, nedaleko OŠ "Braća Ribar" i braća Tibor i Mario (danas bez kose mario je bio "sa kosicama" ;-))) eeeeeeeeeh, ....


Zahvaljujemo se čitaocu Mariu i pozivamo i ostale da podijele s nama svoje uspomene iz djetinjstva jer slike na kojima se vidi Tuzla ujedno su i uspomene drugih i prilika mlađima da vide kako je Tuzla nekad izgledala.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kao u uvijek komentari su uključeni za one koji znaju više ili žele nešto napisati.

S.M.