TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

29.04.2015.
Stare slike pričaju
Telefonski imenik iz 1914. godine
Sudeći prema onome što dobijamo, neki naši čitaoci imaju prave riznice fotografija i dokumenata vezanih za prošla vremena našeg grada. Tihomir Knežiček nam je opet poslao nešto zanimljivo za rubriku "Stare slike pričaju".

Tuzlarije


U pitanju je telefonski imenik iz 1914. godine. Uz ime, prezime, broj telefona, kao što se može vidjeti, pisali su i zanimanje korisnika nekog broja. Neka od navedenih zanimanja su advokat, ljekar, inženjer, trgovac, stolar, pekar.

Doba je Austrougarske, tekst je kombinacija našeg i njemačkog jezika. Pa imamo i bolnica, braća, sinovi, slova sa kvačicama uz njemačke riječi.

Tuzlarije


U svakom slučaju zanimljivo za pogledati i analizirati, a uz stranice telefonskog imenika tu je i razglednica tadašnje zgrade pošte, mnogima više poznata kao zgrada u kojoj je nekad bilo smještena biblioteka, a sada je jedna od najruševnijih zgrada u gradu.

Tuzlarije


Za one koje zanima više o zgradi pošte ponavljamo ranije objavljeni tekst za koji je korišten jedan od Tuzlanskih vremeplova Dragiše Trifkovića.

Zgrada Okružne pošte u Tuzli građena je prve godine prošlog vijeka. Projektant i graditelj bio je ing. Cordignano i kompanjon Candotti, inače vlasnici tada velikog građevniskog preduzeća koje se zvalo po imenu arhitekte Cordignano. Invenstitor gradnje nove Pošte bila je Zemaljska uprava pošte, telefona i telegrama u Bosni i Hercegovini. Po izgradnji tog lijepog objekta bilo je veliko slavlje. Projektant i graditelj je primio mnoge pohvale i nagrade za izgradnju vanredno lijepog i namjeni odgovarajučeg objekta. U zgradi nove Okružne pošte radilo se četrdeset pet godina.

Zahvaljujemo Knežičeku i pozivamo i ostale da šalju sve što smatraju da je zanimljivo za ovo rubriku.

S.M.