TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

04.08.2015.
Stare slike pričaju:
Vrijeme porodičnih izleta


Tuzlarije


Na fotografiji je zabilježen tipičan prizor porodičnog izleta iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ovakve slike imaju mnogi u porodičnim albumima na kojim su roditelji, djeca, izletnička korpa.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog vijeka sve je više porodica moglo nabaviti automobile pa su vikendom obilazili okolna izletišta. Modrac, Toplice, Svatovac, Ilinčica, Kiseljak, bile su neke od destinacija. Neka stara deka, često karirana, bila je uvijek u gepeku. Spremila bi se hrana i moglo se krenuti.

Poboljšanje standarda dovelo je do novih mogućnosti pa su počeli da se kupuju placevi a ubrzo je krenulo i dosta masovno pravljenje vikendica. Te manje ili veće kuće, pravljene obično u blizini Tuzle, donekle su zapečatile eru izleta te je prizora, kao što je ovaj sa slike, bilo sve manje.

Bilo bi lijepo da saznamo imena ljudi sa ove zanimljive fotografije objavljene na FB grupi Tuzla povratak u prošlost, koja nosi dašak prošlosti i budi nostalgiju. U pozadini se vidi brana na jezeru Modrac u izgradnji, a s obzirom da je brana završena 1964. godine, ova slika nastala je tih godina.

S.M.