TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

08.12.2006.
Nekad i sad


U tuzlanskom naselju koje i dalje mnogi zovu Skojevska, nekada su bile samo one male bijele zgrade sa kockastim balkonima. Zatim se gradila Pecara i ostale zgrade, ona koju zovu Pecara 2, sivi neboderi iza, pa popularno nazvani bijeli i crveni neboder. Zgrada u kojoj se nalazi "Iskra" useljavala se oko 1975. godine. Nekadašnja OŠ "Sedam sekretara SKOJ-a" a sada OŠ "Brčanska Malta" napravljena je isto tih godina, uskoro i obdanište pored nje. Tako je malo po malo uz zgrade koje su već bile nastalo naselje Skojevska.

U to doba na mjestu današnjeg Sjenjaka je bila livada gdje su se mnogi iz Skojevske igrali. Na slici koju vidite naselje Sjenjak se završava. Sada se i to naselje širi, u međuvremenu je napravljen i Tržni centar na Brčanskoj, a zgrade Sjenjaka se gotovo sastavile sa još novijim naseljem Stupine. Sve u svemu istočni dio grada se dosta izgradio. Centar grada se nekako pomjerio pa ni Skojevska nije dalekako kako je bilo nekih osamdesetih kada je naselje Slatina važilo za elitno tuzlansko naselje u kojem su mnogi željeli živjeti.

Crno bijela fotografija nije starija od 25 godina ali za to vrijeme puno se izgradilo u Tuzli a nažalost i srušilo, što zbog nemarnosti, što zbog nekontrolisane eksploatacije slanice, što je prouzrokovalo jedan od najvećih tekućih problema ovog grada, a to je tonjenje.

S.M.