TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

19.01.2007.
Stare slike pričaju
Gimnastičari Kreke 1947. godine
Za ovaj petak odabrali smo fotografiju gimnastičara iz 1947. godine. Šezdeset godina je prošlo od snimka dječaka iz Kreke. Ne treba se puno zagledati, pa da se vidi da su dječaci bosi, što je danas gotovo nemoguće vidjeti. Djeca sada bez patika ne znaju ni hodati, muče se i na plaži, a njihova njezna stopala su sve više ravna, suštenih svodova i raznih drugih deformiteta.
Ali, nije tema o stopalima nego o starim gimnastičarima sa slike, od kojih mnogi nisu među živima. U doba nastanka fotografije, gimnastika, sport kojim se malo ko sada bavi, bila je jako popularna. Za one koji znaju ili žele napisati nešto više, komentari su uključeni.
Iz Fronta Slobode, u kojem je prije par godina objavljena ova fotografija uz prigodan tekst, izdvajamo par rečenica. Pa tako piše:Ovo su djeca iz krekinih kolona. U vrijeme kada je nastao ovaj fotos, a to je 1947. godina, u Kreki su živjeli predstavnici 26 naroda. Kultno mjesto na kojem su se okupljali ove junoče bio je DTV "Partizan". Prvi red čuče s lijeva na desno:Jeronim Stepe, Drago Šuster (umro), Rudo Stojak(umro), Ivan Mandić, Rudi Bahum i nepoznati. Srednji red:Teofil Banković, nepoznati, Mirza Salihspahić, Mirko Jurda (umro) i trojica nepoznatih. Gornji red s lijeva na desno: Vlado Koval, Muhbija Selimović, Braco Vasiljević, Čedo Stanković, Sreto Dizdar (umro) Aleksandar Jovanović, izvjesni Stančev (umro), Duško Simić (umro) i Pero Bahun. U prepoznavanju osoba sa slike pomogao je Aleksandar Jovanović.

S.M.