TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

02.03.2007.
Stare slike pričaju
Košarkaši tuzlanskog ˝Jedinstva˝


Košarka je sport koji je u Tuzli uvijek bio popularan. Osamdesetih godina košarka je bila omiljen sport i igrala se puno više od fudbala. Dok je pokojni Dražen Petrović harao u Ciboni, mladi Tuzlaci su imali uz njega i druge košarkaške uzore te masovno trenirali ovaj aktraktivni sport. Mejdan je za vrijeme i muških i ženskih utakmica bio pun i uz legendarnog vođu navijača Sulju, bodrio svoje ljubimce.Ovaj petak se vraćamo u košarkašku prošlost našeg grada, te izdvajamo fotografiju koja je objavljena u Frontu Slobode, prije 6 godina. Fotografiju je FS-u ustupio istaknuti sportski radnik Salih Selesković – Sele, a nastala je 1951. godine. Riječ je o juniorskoj ekipi „Jedinstva“.

Košarka se u to vrijeme igrala na otvorenim terenima a košarkaške table su bile najobičnije daščare sa obrućema. Ali da vidimo ko je sve na ovoj fotografiji.

S lijeva na desno stoje : Šefko Salihspahić (umro), Milan Mot, profesor Salih Selesković, kao trener, Dragan Gvarilović, Pero Pilić (umro) i Ranko Strahinjić.

Čuče s lijeva na desno: Obrad Trifković, Muamer Avdić(umro), Dušan Marković – Braco i Aleksandar Kostić (umro).

Snimak je napravio „Foto Vesligaj“ na terenima Doma JNA, kraj sadašnje Muzičke škole, gdje će mnogo godina kasnije biti izgrađen sportski teren „2. oktobra“. U to vrijeme ova selekcija Jedinstva je bila među najboljim juniorskim ekipama bivše Jugoslavije. Ne slučajno ona je istovremeno predstavljala i seniorsku ekipu za koju su još nastupali Muharem Bešlagić, Gradimir Krajtmajer, Vlado Stilinović, Borivoje Stanković, a nekada i sam trener Selesković.

Na novoizgrađenom stadionu „Jedinstvo“ kod Ekspres resorana ova ekipa je odmjeravala snage sa tada vrhunskim košarkaškim ekipama Jugoslavije kao što su Crvena zvezda i Partizan, zrenjaniski Proleter i zagrebački Napredak.

U sportskim analima ostalo je zabilježeno da su 1954. godine košarkaši Jedinstva na svom terenu odigrali i meč sa tadašnjim prvakom Turske Modasportom.
, pisalo je u Frontu Slobode.

Želim da se zahvalim čitaocima Tuzlarija, koji se redovno petkom javljaju komentarima za rubriku „Stare slike pričaju“, posebno "Tuzlaku do dna", koji sada po unukinom savjetu promijeni ime u "Tuzlak u srcu", "Rotoru" i ostalima. Lijepo je što s nama podijelite svoja sjećanja. Bez obzira na razliku u godinama ljude ovdje zbližava ljubav prema starim fotografijama koje nas vraćaju u prošlost Tuzle. Ove priče koje se pričaju s koljena na koljeno, zapisivanjem se zauvijek istrgnu iz zaborava.

S.M.

Priredio(la): S.M.