TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

09.03.2007.
Stare slike pričaju
Hafiz Dvica ,Brico Mujaga i Franjo Leder


Ko zna kada je tačno snimljena fotografija ovih Tuzlaka o kojima se nekada dosta pričalo. Iako sam puno puta čula za Hafiza Dvicu, prvi put sam sada pročitala zašto su ga ustvari tako zvali. O simpatičnom, na slici bezubom staracu, ovdje je malo više riječi, a o Franji Lederu koji na slici sjedi do njega teško je naći više podataka. Život čovjeka čija kiparska djela krase Tuzlu kao da je obavijen nekom misterijom. Piše se o njegovim kipovima, šturo o boemskom životu, i to je uglavnom to. Da li je imao porodicu, bio oženjen, da li je imao problema sa vlastima ili možda alkoholom, neki nagađaju, malo ko zna istinu, osim da je umro siromašan i pomalo neshvaćen.

Kao i svakog petka, imate priliku da sa vašim komentarima obogatite znanje onih koji su samo nekada čuli za Hafiza Dvicu i Bricu Mujagu, prelaze preko mosta s kipovima, gledaju Ledu s labudovima, Bacača diska i druga Lederova djela a da ne znaju puno o samom vajaru.

U nastavku možete vidjeti sliku i dio teksta iz Fronta Slobode.


"Ne zna se ko je ovu „Trojku“ uslikao za „uspomenu i dugo sjećanje“, ali se zna da je fotos dosta star. Mlađarija o ovim junacima ništa ne zna pa zato da odmah kažemo šta piše na pozadini fotografije. Ovako: Brico Mujaga, Hafiz Dvica, Franjo Leder. Zna li se sada nešto više ili treba pojašnjenja?.

Pa naravno da treba iako se o njima pojedinačno može nekoliko nedjelja ispisivati rubrika „Tuzla za početnike“. Zato ovlaš o dvojici. Brico Mujaga, onaj prvi bosonogi, odista je bio brico, brijač, berberin i skoro je bio doživio stotu kada je umro. Franjo Leder, vajar ili skulptor, nije doživio ni šezdesetu kada je otišao sa ovog svijeta, koji je teško podnosio. A onaj treći, na slici drugi po redu – šta je s njim“?

O njemu se godinama pripovijedalo. Poznat kao hodža (otuda popularno hafiz). Malo hrom, hodao u papučama i redovno se penjao na minare Čaršijske džamije da poziva na molitvu, a kad bi ezan završio, vikao bi odozgo: Su dva ili alternativno – Su dvije. Kome je vikao? Pa vikao kafedžiji na Sonom trgu, što je kratko vrijeme zbunjivalo posmatrače i pripovjedače. Šta mu to znači? Pa značilo je da pripremi „kahvu sa dva ključa“ ili „su dva fildžana“. Eto zašto su ga prozvali Hafiz Dvica, zašto su ga zadirkivali. To ga je razbješnjavalo. Znao je da prekida ezan i da psuje djecu."


S.M.

Priredio(la): S.M.