TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

13.04.2007.
Stare slike pričaju
Terusi - prva rok grupa u Tuzli


Prva rok grupa u Tuzli - Terusi, nastala je februara 1965. godine. Oformili su je studenti Tehnološkog i Rudarskog fakulteta u Tuzli, te je i njihovo ime nastalo kao kovanica imena ova dva fakulteta. Prvu postavu grupe su činili: Zoran Paki - bas, Tomislav Dodo Križan - gitara, Aleksandar Saša Mioković - vokal, Mustafa Mufo Hadžiefendić - bubnjevi i Miodrag Bato Kostić - gitara.Ime Terusi su sinonim za pojavu mini – suknje u ovom gradu, bitls frizura, košulja sa cvijetnim dezenima i pantalonama sa prošivenom „peglom“, rok–en–rola ne samo kao plesa i muzike nego kao jednog pokreta koji je uzdrmao čitav svijet a uz pomoć talasa, prvenstveno, Radio Luksemburga, a i drugih radio stanica „trulog zapada“, zapljusnuo i ove krajeve.

Priča o Terusima je istovremeno i priča o snovima i nadama jedne generacije koja se okupljala u „Partizanu“, a nedjeljom i na matineima u Hotelu „Bristol“ gdje je i načinjena ova fotografija na kojoj prepoznajemo i pokojnog Radenka Mičića (drugi s lijeva), koji je kao vrsni klavijaturista često nastupao sa Terusima.

Priča o Terusima je istovremeno i priča o Tuzli koja se tih godina otima provincijske učmalosti i pokušava uhvatiti korak sa Sarajevom, Beogradom i Zagrebom. A taj korak su dobro „uhvatili“ upravo Terusi.

Terusi su mijenjali postavu, svirao je u Terusima i Maid Porobić, posljednji vokal je bio Besim Smajlović, a vi koji se sjećate više pomozite i napišite šta znate o Terusima.

Izvor - Front Slobode

S.M.

Priredio(la): S.M.