TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

20.04.2007.
Stare slike pričaju
Krater na Boriću


Tuzlaci su navikli na činjenicu da im grad tone. Manje ili veće pukotine i druge deformacije terena se mogu vidjeti na svakom koraku. Neki dijelovi Tuzle su tonuli više od drugih te vremenom, u najugroženijm dijelovima srušeni značajni objekti. Jedna po jedna nestajale su Gimnazija, Barok, Pošta, katolička crkva, medresa, dom zdravlja ... a ti dijelovi Tuzle dobijali sasvim novi izgled. Saživjeli sa problemom grada kojem je kumovala eksploatacija slanice stvarajući sve veće kratere ispod površine, Tuzlaci nisu puno o tome ni pričali, tek u pokojoj nostalgičnoj priči sjetili bi se objekata koji su ima nekada bili dragi.

1989. godine desilo se nešto što se nikada poslije nije ponovilo. Na Boriću, u toku noći, jedan dio zemljišta propao je za čitavih 15 metara. U naselju, čiji su se stanovnici baš zbog tonjenja sve više iseljavali, srećom niko nije stradao. Stručnjaci su rekli da je pojavu kratera uzrokovala ekspolozija gasova koji su se akumulirali u kavernama ispod grada.

Potapanjem Rudnika „Tuzla“ ponovo su se pojavile stare priče praćene strahom šta se sve može dpgoditi. Šta bi bilo da se još neka ekspolozija gasova desi i iznenada potone naseljeniji dio grada? Tuzla još uvijek tone, nije još zaustavljena eksploatacija slanice, a i nakon prestanka još dugo će se slijegati podzemni slojevi, kako će površina izgledati živi bili pa vidjeli.


Foto - Front Slobode


S.M.

Priredio(la): S.M.