TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

15.06.2007.
Stare slike pričaju
Saobraćajna dozvola za bicikl


U Frontu Slobode broj 3502, pronašli smo tekst koji govori o obaveznom posjedovanju saobraćajne dozvole za bicikl. U tekstui šaljivo spominju i šta su nekada bili statusni simboli a sami znamo koliko se sve to promijenilo, i kako nam je standard rastao, a sada dobro oscilira. Vjerovatno su mnogi vidjeli stare fotografije, gdje neko zavrne rukav da se vidi ručni sat, možda se neko sjeća vremena kada su banane bile luksuzno voće koje se samo nekad kupovalo i u bolnicu nosilo.

Ali, da se mi vratimo saobraćajnoj dozvoli za biciklo, čiju sliku i dio teksta možete pogledati u nastavku.


„U ovoj rubrici dosad su, uglavnom, prezentovana opšta dobra „nepokretnog“ karaktera, što će reći kuće, zdanja, ulice, gradski i ini predijeli uopšte. Evo, dolazi na red i jedno manje dobro pokretnog karaktera, imenovano na nekoliko načina, pa da navedemo samo neka : bicikl-o, baciklo, bajk, točak, velosiped itd. I danas je posjedovanje dvotočkaša u nekim zemljama dokaz visokog standarda, kao što je nekad bio i u nas, u jednoj zajedničkoj državi zajedno sa satom, razumije se, plus foto – aparatom i tranzistorom. O tom periodu je riječ. I o vlasniku tako dragocjenog prevoznog sredstva za rudare, građevinare, prosvjetare, duhovnike, poštare, a bome i milicajce, zadužene za održavanje reda i poštovanje propisa.
>br> A propis je bio obavezna saobraćajna dozvila za biciklO. Godina je dakle, 1949. jul. Saobraćajna knjižica se izdaje tadašnjem žurnalisti i uredniku „Fronta slobode“, kome treba da se zahvalimo što je dragocjeni istorijski dokument sačuvan. To je dakle Branimir Kalanj, sin Sime, koji stanuje u Tuzli i pod brojem 8321 uveden u milicijsku kartoteku kao vlasnik muškog bicikla „Indian“. Kako točak nije imao ni motor ni šasiju, u kartoteku je uveden broj rama : 738701.„

S.M.